Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Voorrang blijft pijnpunt bij verkeersexamen

Geplaatst op: 5 april 2019

“Bijna niemand krijgt voorrang”, klagen Sijmon Eenkhoorn en Harriet van Dalfsen. Zij zitten voor het verkeersexamen op de controlepost Dr. Baxstraat/Simondsstraat/Beatrixstraat. “Vanuit de Dr. Baxstraat hebben fietsers voorrang”, legt Eenkhoorn uit. “Maar negen van de tien auto’s nemen voorrang, en dat zorgt voor gevaarlijke situaties.”

Volgens hem is het kruispunt ook verwarrend. Fietsers die de dijk opgaan, worden moe en zetten boven hun voeten even aan de grond. “De automobilist denkt dan: ik heb voorrang. Door die twijfel nemen de auto’s al snel voorrang, terwijl ze dat niet hebben.” 

Zelf vindt hij het ook lastig, erkent Eenkhoorn. “Het is gewoon niet duidelijk. Maak er weer voorrangsweg van, dat is mijn oplossing.” Volgens Van Dalfsen rijden de auto’s ook te hard. “Zeker wel 50 kilometer per uur.” En dat is toch 20 kilometer per uur te hard. 

Veel minpunten heeft ze niet hoeven geven, zegt ze. “We hadden er net eentje, die nam voorrang en keek niet links of rechts, die krijgt dan een minpunt. Maar dat was ook echt de enige.”

Ook bovenaan de Kamperdijk gaat het mis met voorrang verlenen of nemen, zeggen verkeersouders 200 en 201, die niet met hun naam genoemd willen worden. Daar hebben de auto’s voorrang op fietsers, maar verlenen ze te vaak weer voorrang. De oude situatie vonden ze  ook beter, toen het fietspad door het gras ging. “Nu moeten ze langs auto’s fietsen.” 

Ouders konden dit jaar ook zelf meedoen aan het verkeersexamen en dan beoordeeld worden door de kinderen. “We hadden gezegd: bij vijf doen we het”, zegt Gijs van Dalfsen. Er bleek  echter geen animo voor.

De controlepost vooraf, waar fietsen gecontroleerd worden, wordt dit jaar bemand door Henry van Dalfsen, Jan Beens en Aart van Dijk. Die laatste vindt het fietsenpark dit jaar beter. “Ze fietsen op vrij nieuwe fietsen.”

Volgens Beens is de verlichting over het algemeen ook beter dan vorig jaar. “Maar”, vindt Henry van Dalfsen, “We komen het wel tegen dat de verlichting niet deugt. Led-lampjes is een leuke noodoplossing, maar een nieuw licht erop of een nieuwe batterij erin is beter.”

176 leerlingen deden dit jaar mee met het verkeersexamen, dat voor Van Dijk misschien al wel de twintigste was waarbij hij de fietsen controleerde. “Het houdt je bezig”, lacht de enige verkeersopa van Genemuiden. “Maar we zijn wel op zoek naar iemand erbij, want op de Ichthusschool ben ik de enige.” Wie weet kan daar nog een ouder het verkeer voorrang geven…

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500