Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ode aan het kluitjesvoetbal

Geplaatst op: 9 april 2019

Terwijl binnen een crisissfeer heerst bij Sportclub Genemuiden, laten buiten tientallen scholieren de ware charme van het voetbal zien. Ver weg van degradatiezorgen, conclusies trekkende trainers, hooggespannen verwachtingen en diepe dalen genieten kinderen van het voetbal. Minder talentvol dan de heren van Sportclub of morgen van Ajax, maar wel met een hartverwarmende spelvreugde.

Niet iedere pass komt aan, sterker nog: het is een zeldzaamheid als een pass aan komt. Onwaarschijnlijke keeperblunders en niet te missen kansen die toch mis gaan, volgen elkaar in rap tempo op. Onhandige buitelpartijen, onbedoeld stevige tackles en hier en daar wat gescheld op elkaar horen er ook bij. Net als keuvelende moeders, vaders die de tactiek proberen over te brengen en leiders die toch wat lijn in het spel proberen te krijgen.

Het zijn de taferelen die een bezoek aan het Rabobank Schoolvoetbaltoernooi voor elke voetballiefhebber tot een feest maken en die anti-voetballiefhebbers de mooie kanten van de sport tonen. Zeker als het zonnetje ook nog eens uitbundig schijnt na etenstijd. Wat maakt het dan uit dat niet iedereen een fijnbesnaarde techniek heeft of nauwelijks beweegt op het veld. De fanatiekelingen proberen zich wel waar te maken. En als dat tot een doelpunt leidt, volgen maffe capriolen, koprollen en handstandjes op het veld. De manieren van Neymar zijn ver weg onder de deelnemers van het schoolvoetbal.

Desondanks strijden alle teams om de prijzen, die donderdag verdeeld worden. En mocht een team daarvoor onverhoopt niet in aanmerking komen, dan zal er geen trainer conclusies trekken en zal geen school een persbericht de deur uitdoen dat de ‘chemie’ tussen trainer en spelersgroep is uitgewerkt. Van paniekaankopen en bestuurswisselingen zal geen sprake zijn. Van straftrainingen al helemaal niet. De volgende dag staat er gewoon weer rekenen en taal op het programma.

Voetbal zonder overdreven belangen en al helemaal niet met de gedachte dat het einde van de wereld nabij is na een paar nederlagen op rij. Voetbal zoals voetbal misschien wel bedoeld is. Een prachtige ode aan het kluitjesvoetbal. Met zijn allen achter de bal aan, zonder zorgen over looplijnen, buitenspelvallen en tactische stommiteiten. Morgenavond weer op Sportpark de Wetering te zien. Een mooier voorprogramma van Ajax-Juventus is nauwelijks denkbaar.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500