Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Historisch Centrum open op Koningsdag

Geplaatst op: 18 april 2019

Op Koningsdag is het Historisch Centrum Genemuiden geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Op de bovenverdieping is een expositie te zien over ‘Het verhaal van de Sint Nicolaaskerk’. Deze expositie vertelt over de restauratie van het Zwier van Dijk-orgel, het archeologische grondonderzoek, de restauratie van het authentieke meubilair in de consistorie en de Genemuider bovenstem.

Verder kunt u in het museum oud Genemuiden beleven! In de stijlkamer uit het begin van de 20e eeuw is een originele bedstee uit Genemuiden te vinden; bijzonder is een oud kabinet, in Genemuiden gemaakt, vol plaatselijk oud textiel.

De ruimte er naast laat de ‘canon van Genemuiden’ zien met de historie door de eeuwen heen. Allerlei voorwerpen uit de unieke Genemuider geschiedenis staan tentoongesteld op tijdsvolgorde, voorzien van verduidelijkende teksten. In de keuken staat naast allerlei antieke keukenspullen, een Genemuider mattenraam, waarop van biezen een rolmat gemaakt werd. In de documentatieruimte is een schat aan foto’s, boeken, knipsels, stamboomgegevens, e.d. verzameld. Ook zijn alle jaargangen van de Stadskoerier compleet aanwezig. Verras jezelf door eens een paar fotoboeken te bekijken!

Het vooroorlogse kruidenierswinkeltje laat zien waar de Genemuidenaar vroeger zijn inkopen deed. De toonbank is afkomstig uit de vroegere winkel van Kaper aan de Westerkaai. In de achterste ruimte is veel plaatselijk boeren- en timmermansgereedschap te zien en materiaal dat werd gebruikt bij het biezen snijden. In de timmermanswerkplaats staat ook een heiblok, waarmee met handkracht houten palen in de grond werden geheid.

In de vitrines op de bovenverdieping vindt u een uitgebreide collectie plaatselijke klederdracht, met oorijzers, mutsen en gereedschap om mutsen te plooien. Op de bovenverdieping zijn ook films te zien van oud Genemuiden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500