Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mooiweer viert jubileum met concert

Geplaatst op: 23 april 2019

Gert Mooiweer is 12,5 jaar uitvaartondernemer. Dat viert de inwoner van Zwartsluis op een bijzondere wijze: hij organiseert op 17 mei in de gereformeerde kerk in zijn woonplaats een concert met Martin Mans en de Urker Mansformatie. Toen Mooiweer tien jaar in het vak zat kwamen er vierhonderd mensen af op een soortgelijk concert.

“Ik ben nogal een muziekliefhebber”, verklaart Mooiweer zijn keuze voor een concert bij zijn jubileum. Eerder organiseerde hij orgelconcerten, maar om ook de vocale liefhebber aan bod te laten komen, kiest hij ook voor de beroemde stemmen uit Urk. “Komt nog bij dat mijn moeder een groot liefhebber van Martin Mans was. Zij overleed onlangs, waardoor er een schaduw over dit jubileumjaar hangt.”

Desondanks wil Mooiweer stil staan bij zijn jubileum. Na 12,5 jaar is hij nog steeds enthousiast over zijn nieuwe loopbaan. “Ik ben afkomstig uit de transportwereld, maar daarin voelde ik me steeds minder thuis. Dit vak past bij me. In mijn jeugd woonden we naast de begraafplaats. Mijn moeder vertelde wel eens dat ik als kind met speelgoedautootjes al begrafenissen naspeelde, als de klokken klonken.”

Toen hij zelf enkele verliezen moest verwerken, ontwikkelde hij een beeld over uitvaarten. Hij had het gevoel dat het anders kon. “Bovendien had Zwartsluis in die tijd geen eigen uitvaartondernemer. Ik vind het mooi dat ik nu het vertrouwen vanuit het eigen dorp krijg. Heel belangrijk was de aankoop van het uitvaartcentrum in 2014. Daardoor kan ik mensen nu heel veel mogelijkheden aanbieden. Ze kunnen 24 uur per dag van de locatie gebruikmaken.”

Het vak is gevarieerder dan hij dacht. Het bestaat uit wachten op het onverwachte. Als voorbeeld: “De ramp met de MH17 is een ver-van-mijn-bed show tot je ineens wordt gebeld of je een kist kunt brengen. Je moet voortdurend inspelen op scenario’s die je niet had bedacht. Verder is dit een heel dankbaar beroep, omdat je op moeilijke momenten wat voor mensen kunt betekenen. Die waardering is met geen goud te betalen.”

Of Mooiweer een eigen stijl heeft, vindt hij moeilijk te zeggen. “Wat ik wel vaak hoor is dat ik rust weet te brengen in een hectische tijd. Ik probeer alles in stapjes te doen, zodat nabestaanden ook tijd voor elkaar hebben”, zegt Mooiweer. Zijn aanbod is bovendien breed. Zo heeft hij een eigen sieradenlijn waarmee nabestaanden met de as of vingerafdrukken van de overledene een tastbare herinnering overhouden.

Een bijzondere herinnering wordt het concert op 17 mei ongetwijfeld ook. Martins Mans en de zangers uit Urk treden in het hele land op voor volle zalen. Het concert in de Gereformeerde Kerk aan de Singel begint om 20.00 uur. De deuren gaan om 19.15 uur open. De toegangsprijs is slechts 12,50 euro per persoon, omdat de jubilerende uitvaartondernemer een deel voor zijn rekening neemt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500