Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vlotjes voor sterns liggen klaar

Geplaatst op: 25 april 2019

Vrijwilligers van Natuurmonumenten leggen deze week in De Wieden de nestvlotjes voor de zwarte sterns uit. Op twaalf plekken liggen 475 vlotjes klaar voor de bijzondere vogeltjes. Die arriveren doorgaans in mei. Al decennialang broeden ze op de kunstmatige nesten, omdat ze moeite hebben om natuurlijke nesten te maken.

Met drie boten varen de vrijwilligers dinsdagochtend uit: één met de benodigde materialen aan boord en twee kleinere met vrijwilligers die het daadwerkelijke werk moeten uitvoeren. Dankzij de straffe wind is dat nog geen makkelijke opgave, zo blijkt bij de eerste locatie vlakbij Bezoekerscentrum de Wieden.

Keer op keer moet coördinator Warner Bruins Slot zijn stuurmanskunsten aanwenden om in de buurt van de beoogde locaties te komen. Samen met vrijwilliger Albert boomt hij regelmatig om de boot in de buurt te houden, terwijl collega’s Tanja en Peter de vlotjes uitleggen en die vullen met wat stro en een laagje slik. “Het modder gooien is begonnen…”, glimlacht Peter.

In de jaren zeventig deed hij hetzelfde vrijwilligerswerk al bij de Vreugderijkerwaard bij Zwolle. Sinds zijn pensionering doet hij het nu voor Natuurmonumenten. “Wat is er nou mooier dan vrijwilligerswerk in het mooiste gebied van Nederland”, vindt Peter, die zijn werk ook een ‘combinatie van idealisme en plezier’ vindt.

“Zes klaar, 469 te gaan”, klinkt het na een half uurtje manoeuvreren. De eerste streng van zes nestvlotjes is aan een rij palen bevestigd. Op deze locatie komen er in totaal zestig. “We kiezen dit jaar voor meer vlotjes op een locatie. Vorig jaar legden we op een aantal plekken minder vlotjes, maar dat leek minder succesvol. Wellicht omdat zwarte sterns kolonievogels zijn en zich graag met veel soortgenoten omringen”, vertelt Bruins Slot ondertussen. Hij beseft dat het in zekere zin ook puzzelen is. “Ook zaken als ligging, voedselaanbod en dreiging van predatoren spelen een belangrijke rol bij het broedsucces van sterns.”

De locatie waar de vrijwilligers hun uitlegactie dinsdag beginnen, is overigens goed zichtbaar vanaf het Vlonderpad bij het Bezoekerscentrum. Het is een van de twaalf plekken waar de vlotjes zijn uitgelegd. Een nieuwe locatie dit jaar is op de Kleine Beulaker, die als mogelijke schakel kan fungeren tussen het Giethoornse Meer en De Holken (bij het bezoekerscentrum).

Zwarte sterns komen in Nederland vooral voor in ondiep moeras. Daar arriveren ze na het  overwinteren in Afrika. Ze broeden daar bijna zonder uitzondering op kunstmatige vlotjes, zoals de vlotjes die de vrijwilligers van Natuurmonumenten maken. De laatste jaren is het aantal broedparen in De Wieden redelijk stabiel.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500