Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Peruaanse avond met Mariska van Dalfsen

Geplaatst op: 28 april 2019

Mariska van Dalfsen houdt vrijdag 3 mei een informatieavond over haar kledingproject bij de Shipibo-indianen in het Peruaanse Amazonegebied. Ze laat een documentaire met animatie zien die zij samen met de Kichwa indianen heeft gemaakt en showt de kleding die de Shipibo-vrouwen ontwerpen en maken.

Ook zingt Mariska Peruaanse volksliedjes op deze avond samen met Wout Bekendam. Zelfs in Peru is de geboren Genemuidense Mariska een bekende zangeres! Als laatste wil ze geld inzamelen voor het project bij de Shipibo-indianenvrouwen. Mariska is een aantal weken weer bij haar ouders in Genemuiden. Ze vertrekt half mei weer richting Peru.

Mariska van Dalfsen woont en werkt al zo’n 13 jaar in Peru. Ze heeft met de door haar gestichte hulporganisatie Warmayllu op het platteland bij het dorpje Chamis, hoog in de Andes, een aantal kleuter- en basisscholen opgezet. In 2010 is er een school voor Voortgezet Technisch Onderwijs gebouwd in Chamis.

In het kader van het 2e/3e Wereldproject Zwartewaterland zijn er in 2009 allerlei geldinzamelingsacties gehouden in Zwartewaterland om een school voor Voortgezet Technisch Onderwijs in Chamis te bouwen. Er is toen zo’n € 110.000,- ingezameld. Deze school die samen met de plaatselijke bevolking is gebouwd, staat er inmiddels al een aantal jaren. Ze zijn destijds begonnen met 25 leerlingen. Nu zitten er zo’n 90 leerlingen op en voorziet het in een regionale behoefte. Praktijkonderwijs en onderwijs in de eigen cultuur en taal (het Quechua) zijn de voornaamste onderwijsdoelen van deze school. De Peruaanse regering heeft deze werkwijze en doelen zelfs in het nationale onderwijsplan laten opnemen. Veel scholen in Peru werken dus al volgens de onderwijsvisie van San Juan de Chamis. Het gaat dus redelijk goed met de school! Er is helaas echter altijd geldgebrek!

Shipibo-indianenvrouwen-project

Het nieuwste project van Mariska is een kledingproject bij Shipibo-indanenvrouwen in een aantal dorpjes in het Peruaanse Amazonegebied. Ze was gevraagd om deze vrouwen te helpen omdat er veel huiselijk geweld en veel seksueel misbruik in deze dorpen voorkwam (en nog steeds voorkomt). Om ze minder afhankelijk van de mannen te laten worden, ze zelfbewuster te maken en zelfvertrouwen te geven, hebben een aantal vrouwen onder begeleiding van Mariska en een lokale modeontwerpster eigen kleding ontworpen, gemaakt en verkocht. De kledingmotieven en -borduursels komen natuurlijk voort uit de Shipibo-cultuur die bekend staat om deze eeuwenoude kunstvorm. Inmiddels verkopen ze al wat kleding  wereldwijd. Het maken ervan gaat in kleine hoeveelheden en is nog lang niet zo geprofessionaliseerd. Daar is geld, veel geld voor nodig! Het begin is er en de vrouwen zijn heel gemotiveerd.

Gratis entree

Op de avond in ’t Olde Staduus in Genemuiden op de tweede verdieping zal Mariska meer informatie geven over vooral het Shipibo-indianenvrouwenproject. Hierin is onder meer te zien dat de vrouwen vol overgave liggend ontwerpen en tekenen. Natuurlijk gaat Mariska ook Peruaanse volksliedjes zingen. Mariska begeleidt zichzelf op haar gitaar of charango. Wout Bekendam speelt op zijn gitaar mee. De avond begint om 19.30 uur. De entree is gratis maar Mariska hoopt wel dat er op deze avond gul gegeven wordt voor het Shipibo-vrouwenproject.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500