Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Polder biedt het mooiste uitzicht op Genemuiden

Geplaatst op: 14 mei 2019

Nergens zo’n mooi uitzicht op Genemuiden als vanaf kunstwerk Pier + Horizon op de dijk langs het Zwarte Meer. Onderaan die dijk woont Heidi Vereecken-Van Beekhuizen op boerderij Zuiderkrib. Zij zet zich in om de historische band tussen Genemuiden en Oud-Kraggenburg meer voor het voetlicht te brengen.

Samen met haar echtgenoot woont ze sinds twee jaar op de boerderij aan de Zwartemeerweg. Ze zetten het bedrijf voort dat haar runden. “Mijn schoonmoeder heeft zelfs 47 jaar op deze plek gewoon en zij heeft de naam bedacht: Zuiderkrib ligt precies op de oude leidam die vroeg naar Oud-Kraggenburg leidde. Scheepvaart vanuit Zwolle ging via Genemuiden en Oud-Kraggenburg de Zuiderzee op”, vertelt Heidi.

Vanuit de boerderij ziet ze de dijk liggen. Vaak wandelt ze daar naartoe met haar kinderen. Elke dag biedt een ander uitzicht, met links de watertoren van Sint Jansklooster, rechts Kampen en in het midden het Vogeleiland en Genemuiden. “Het mooist vind ik de kerktoren van Genemuiden. Op een dag bedacht ik me dat ik ondanks de historie weinig wist van het stadje, terwijl ik toch in oude verhalen ben geïnteresseerd. Toen ben ik mensen gaan zoeken die me meer konden vertellen.”

Ze kwam onder meer bij Bertus Bakker uit, die zich de inpoldering nog kon herinneren. Ook sprak ze met bewoners van De Ketting, net als Oud-Kraggenburg een belangrijke plek voor de scheepvaarthistorie van Genemuiden. Een heuse fietstocht naar die markante plaatsen langs de voormalige Zuiderzee was het gevolg. Als het aan Heidi ligt, is dat niet de laatste activiteit. “In de Noordoostpolder gaat het vaak over Schokland, terwijl deze geschiedenis onderbelicht blijft. Ik wil me ervoor inzetten om hier meer over te vertellen.”

Ook buiten die link met Genemuiden om, is de dijk langs het Zwarte Meer het bezoeken meer dan waard. De kieviten buitelen dinsdag in het ochtendzonnetje over elkaar heen boven de omgeploegde polderakkers. Voor het Vogeleiland langs trekt een mini-armada aan watersporters richting Kampen. Ze laten het landschapskunstwerk Pier + Horizon rechts liggen. Het werk trekt veel bezoekers uit het hele land, weet Vereecken.

Ze kan dat zien aan een boekje bij een ander project. Op een picknicktafel op de dijk zet ze bij mooi weer een mand met wat te drinken en wat lekkers. Wie een paar geldstukken in het mandje stopt, mag genieten van de ‘Koffie van Keet’. Vanaf nu staat de mand er weer alle weekenden en bij mooie fietsdagen. “Eigenlijk is het begonnen met de kinderen”, lacht Heidi, die zo langzamerhand wel kan toegeven dat zij de geheimzinnige Keet is. “Hoe kun je geld verdienen? Zet eens wat op dijk”, luidde het opvoedkundige advies aan de kinderen en van het een kwam het ander. “In het gastenboek schrijven veel mensen: en die komen echt uit het hele land.”

Deels zijn dat kunstliefhebbers, deels toeristen of regiobewoners die een ommetje maken op die adembenemend mooie dijk. Toch heeft Vereecken de indruk dat veel Genemuidenaren de dijk niet kennen. “Je moet toch de polder in en blijkbaar trekt dat om de een of andere reden niet. Terwijl je hier prachtig kunt fietsen langs het Zwarte Meer. Een route tussen Zwartewaterland, Noordoostpolder en Kampen biedt wat mij betreft grote kansen. Het is hier zo mooi.”

Wie vanuit Genemuiden komt fietsen, kan het beste bij de Kadoelerbrug linksaf het fietspad pakken. De weg leidt dan vanzelf naar Pier + Horizon met, als het meezit, de koffie van Keet. Daar gaat het pad vervolgens naar beneden richting de Zwartemeerweg, waar de Zuiderkrib staat. “Vanaf juli openen we ook weer de Pluktuin: bezoekers mogen dan zelf een boeketje plukken. Ook staat daar de verhalenkeet, met verhalen over de historie van deze plek”, vertelt Heidi.

Een goede dag om het uitzicht en de historie te ontdekken is zaterdag 29 juni. Dan is namelijk een kofferbakverkoop op de Zuiderkrib. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn er zeker twintig verkopers op het erf aan de Zwartemeerweg 52. Meer kraamhouders zijn welkom. Zij kunnen zich aanmelden via kofferbak@weiblij.nl.

Heidi biedt op Zuiderkrib ook kleinschalige dagbesteding aan. Meer daarover op www.xtrakragt.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500