Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Na 20 jaar is het boek over de ‘melkfabriek’ klaar

Geplaatst op: 6 juni 2019

‘Komt er nog wel wat van?’, hebben veel betrokkenen gedacht, vermoedt Gert Jan Westhoff. De Genemuidenaar werkte twintig jaar aan een boek over de oude melkfabriek in Genemuiden en sprak in die tijd veel mensen die wellicht de hoop op een boek al hadden opgegeven. Burgemeester Bilder en vader Westhoff mochten donderdagmiddag dan eindelijk het resultaat in handen nemen: het boek ‘Bron van welvaart. Coöperatieve Zuivelvereniging Genemuiden – Vecolac – Coberco’ ligt vanaf nu in de winkels.

De historicus dacht ooit over het onderwerp af te studeren, maar koos uiteindelijk voor een ander onderwerp. De Zuivelvereniging liet hem echter nooit los en met tussenpozen werkte hij aan het boek. “Ik heb onder meer veel oud-medewerkers gesproken. Daarvoor reisde ik door het hele land. Mensen trokken de meest prachtige foto’s uit allerlei laadjes”, vertelt Westhoff. Ook zijn vader had nog een schat aan materiaal dat Genemuiden nooit eerder op deze schaal te zien kreeg. Westhóffs grootvader was namelijk directeur van de Zuivelvereniging. Hij hield nog kantoor in het pand aan de Burgemeester ten Veldestraat waar het boek donderdag werd gepresenteerd.

Maar de schrijver wilde meer dan een fotoboek en een opsomming van feitjes. Regelmatig trok hij op woensdagmiddag naar het streekarchief in Zutphen waar hij de complete notulen van alle vergaderingen overschreef. Het leverde hem een schat aan informatie op waarmee hij het verhaal van de Coöperatieve Zuivelvereniging in een breder perspectief wist te plaatsen.

De inspiratie daarvoor ligt bij Geert Mak’s bestseller In Europa zegt Westhoff. “Die beschrijft de macro-geschiedenis, maar zoemt ook in op de micro-verhalen. Die opzet heb ik ook gekozen, zonder de schrijverskwaliteiten van Mak overigens”, glimlacht Westhoff, die een verhaal over Parijs van Mak op Genemuiden betrekt. “Volgens Mak stammen alle Parijzenaren af van bietenschoffelaars, ondanks dat ze zich nu afzetten tegen het platteland. In Genemuiden waren vroeger veel inwoners veehouders die dichtbij de natuur leefden. Dat is ook de geest van dit boek.”

De publicatie (292 bladzijden, harde kaft, in kleur, groot formaat, ISBN 978-90-826233-3-8) telt ruim 310 illustraties waarvan meer dan 250 foto’s. Vele tientallen daarvan zijn nooit eerder vertoond. Mede dankzij de bijdrage van sponsoren kon schrijver en uitgever G.J. Westhoff het boek laten verschijnen. Prestige Print en Sign nam het drukwerk voor zijn rekening. Na de presentatie is het boek vanaf 7 juni voor de tijdelijke introductieprijs van € 39,95 (daarna € 44,95) verkrijgbaar bij de plaatselijk boekhandels, Albert Heijn Bart Knap en de auteur 038-3857966 / https://westhoffboeken.jimdo.com/

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500