Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 oktober 2019
Agenda
Prezero (tijdelijk)

Vijf Gebroeders klaar voor zomeravondtochten

Geplaatst op: 10 juli 2019

De Vijf Gebroeders doet het nog. Die constatering kan gemaakt worden na een ‘testvaart’ voor de komende zomeravondtochten. Echt zomerweer wilde het nog niet worden.

Schipper Pieter Holewijn kan het niet deren. Hij staat buiten met de stuurknuppel stevig in zijn hand. Bij het passeren van een vrachtschip draait hij zich rustig even om: “Het gaat wel goed.”

Een tochtje over het Zwartemeer is vanaf Genemuiden al snel gemaakt. Diverse jachten passeren en net als bij buschauffeurs volgt altijd gezwaai door de schippers.

In het ruim brult de motor tijdens het varen. En dat geeft met het regenachtige en winderige weer een mooie bijkomstigheid: het wordt er lekker warm. Zeilen zou wel kunnen qua wind, maar dan wordt het zeil zo nat. De motor is afdoende voor deze avond.

Met een ruime maar soepele bocht draait het oude turfschip om op het Zwartemeer. De test is geslaagd: de Vijf Gebroeders is klaar voor het nieuwe seizoen.

Een toerist kijkt verwonderd naar het schip bij het aanmeren in Genemuiden. “Ik weet niet wie dit allemaal zo mooi onderhoudt, maar ik heb er respect voor”, zegt hij. Een passerende Gaellemuniger snapt dat wel: “Er wordt  ook genoeg werk in gestoken.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500