Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het Zwartewaterland-gevoel van Thijs Postma

Geplaatst op: 19 juli 2019

De Actueelsites gaan deze zomer op zoek naar het ‘Zwartewaterland-gevoel’. Bestaat dat, hebben mensen dat en wat is dat dan? Waar denken ze aan bij Zwartewaterland en waar komen ze graag? We gaan op bezoek bij bekende en minder bekende inwoners van Zwartewaterland. Vandaag de eerste: Thijs Postma, eigenaar van Café de Sluus.

“Ik denk aan toeristen”, zegt Thijs Postma, als hij aan Zwartewaterland denkt. Een gemeente met als gezamenlijke kracht het organiseren van evenementen: Biestemerk, Sleepbootdagen, Dweildag en Hassailt. “Dan zijn er aardig toeristen op de been, vanuit mijn vak in de horeca interessant.”

Toch ziet hij Zwartewaterland als een gemeente met op zichzelf bestaande plaatsen. “Maar het vult elkaar wel goed aan. Ik denk dat het elkaar niet bijt.” Hij staat er zelf ook losjes in:  “Het maakt me niet uit waar ik bij hoor; dat had ook Staphorst of Steenwijkerland kunnen zijn.”

Zwartsluis is de kleinste van de drie kernen. “Maar ik zie het niet als het derde wiel aan de wagen. We doen onze uiterste best om erbij te horen. En het horeca-aanbod in Zwartsluis mooier dan in Genemuiden en Hasselt.”

Toch gaat hij ook regelmatig naar Genemuiden. “Daar is het winkelaanbod perfect. Een keer in de twee weken ga ik erheen om boodschappen te doen. In Hasselt kom ik minder, want ik heb daar niet zoveel te zoeken. Maar ik lunch nog weleens bij de Linde.”

Vroeger zei Postma al dat hij Sluziger was. “En dat zeg ik nog steeds”, lacht hij. “Ik ga niet zeggen: ik ben Zwartewaterlander. Dat zal ook altijd zo blijven, het zit er niet in.” Toch zal het gevoel van de onderlinge verscheidenheid wel verwateren, denkt hij. “De jeugd weet niet meer dat er een gulden is geweest, straks weten ze ook niet meer dat er een gemeente Genemuiden was.”

Een verschil met voor de herindeling vindt hij dat het gemeentebestuur daarvoor ook in Zwartsluis woonde. “Die sprak je op straat ook. De burgemeester kwam even koffie halen en even een halfuurtje kletsen. Dat dat weg is, is jammer.”

Toch heeft hij binding met Zwartewaterland. “Ik fiets wel vaak een rondje”, vertelt hij. “Dan ga ik over de Sasdijk in Genemuiden en de Ringweg. Ik stop nooit met fiets, maar daar wel.” De reden? “Dan kun je mooi naar Zwartsluis kijken”, grijnst Postma.

Vanuit Genemuiden wordt in meerdere opzichten naar Zwartsluis gekeken. Diverse ondernemers uit Genemuiden runnen een zaak in Zwartsluis. En omgekeerd gebeurt dat ook. “Ik vind het wel mooi dat dat zo verweven is.”

Alleen politiek gezien mag het van hem wat progressiever. “Ik heb niks tegen iemand die naar kerk gaat, maar laat mij op zondag dan ook m’n ding doen. Er zijn heel veel jongens die hier zes dagen in de week komen, en op zondag niet. Prima, maar ga mensen niet met de nek aankijken omdat ze hier op zondag wel zitten. Het is leven en laten leven.”

Genemuiden op zondag noemt Postma een ‘spookstad’. “Als ze morgen zeggen dat winkels op zondag open mogen, dan ben ik voor. Dat is goed voor het toerisme.” En als er dan toch iets typisch Zwartewaterlands is, dan weet hij dat beestje ook wel een naam te geven: “We zijn hier hartstikke ondernemend.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500