Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Voortbestaan Readshop wordt bedreigd

Geplaatst op: 24 augustus 2019

De snelheid waarmee staatssecretaris Blokhuis uitvoering wil geven aan het preventieakkoord is te hoog. Dat vindt Kees Dijkstra van de Readshop. Het voortbestaan van zijn winkel staat daardoor onder druk. Dijkstra is een petitie gestart die mensen in de winkel kunnen tekenen.

“Tabak is onderdeel van het verdienmodel van mijn winkel, heel simpel”, vertelt hij. “Ik heb de tijd nodig om samen met mijn klanten naar een ander assortiment te kijken.” De maatregelen die genomen moeten worden om het roken te ontmoedigen, gaan nu te snel. “Roken is slecht, dat weten we allemaal. En dat we als samenleving naar een andere rookbeleving toe gaan is ook duidelijk.”

Maar als staatssecretaris Blokhuis zijn huidige plannen doorzet, komt zijn winkel onder druk te staan. “Ik verdien nu aan tabak, maar dan gaat het me geld kosten. En de verdienste is al minimaal.”

Dat de regels in andere landen minder streng zijn, komt omdat Nederland het beste jongetje van de klas wil zijn, merkt Dijkstra op. “En nu is het tabak, maar wat is de volgende stap? Hoever laat je de overheid toe achter je voordeur?”

Ook vindt hij dat er een beleid van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ moet komen. “Roken moet een volwaardige keuze zijn. En dat kan  best als iemand 21 is. Een kind van 15 kiest niet bewust, maar onder groepsdruk. Ik ben strafbaar als ik het daaraan verkoop, iemand onder de 18 die op straat rookt moet dan ook strafbaar zijn.”

Vandaar dat er in de winkel nu een petitie te tekenen is. Die ligt er sinds vrijdagmiddag en is sindsdien ruim honderd keer getekend. Mensen kunnen tekenen tot woensdagmiddag 12:00 uur, daarna gaat Dijkstra de handtekeningen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500