Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Vleermuizensnelweg’ De Oldenhof

Geplaatst op: 25 augustus 2019

Tijdens de ‘Nacht van de vleermuis’ mag een excursie op Landgoed de Oldenhof bij Vollenhove niet ontbreken. Daar leeft een van de grootste kolonies rosse vleermuizen van Nederland. Boswachter Johann Prescher van Natuurmonumenten leidde een klein groep belangstellenden over het landgoed.

De excursie begint bij een grote boom aan het begin van De Oldenhof. Bij een eerdere rondgang vloog daar vlak na zonsondergang de ene vleermuis na de andere naar buiten. Nu blijft het angstvallig stil op de batdetector van Prescher. “Niemand thuis…”, concludeert die droogjes.

Even verderop scheren de vleermuizen toch door de bomen en over de hoofden van de deelnemers. “Een laatvlieger”, zegt Prescher dan. Of een dwergvleermuis. “Die wegen maar vijf gram en ze passen in een luciferdoosje”, vertelt de boswachter, die zelf een grote kennis heeft van vleermuizen.

Als kind was hij al gefascineerd door de zoogdiertjes, waarvan er in Nederland 22 soorten voorkomen. “Wereldwijd zijn dat er meer dan dertienhonderd. 20 Procent van alle zoogdieren is vleermuis”, zegt Prescher, terwijl enkele rosse vleermuizen over vliegen. Vleermuizen hebben voor sommige mensen nog steeds een licht angstaanjagend imago. Volstrekt ten onrechte, bezweert de boswachter. “Ze zijn niet bang voor mensen, en mensen hoeven niet bang te zijn voor vleermuizen. Ze bijten alleen als je ze op straat oppakt.”

De vleermuis is bovendien een belangrijk dier. Al was het maar omdat hij bepaalde fruitsoorten bestuift. De verschillen tussen de soorten zijn groot. De grootste vleermuis van de wereld heeft bijvoorbeeld een spanwijdte van 1,60 meter. “Vleermuizen kunnen ook vrij oud worden. De oudste vleermuis was 41 jaar”, vertelt Prescher.

“Het lijkt wel een vleermuizensnelweg”, glimlacht hij weer wat verderop. Verschillende soorten vliegen door elkaar. Bij de waterpartij voor het monumentale gebouw op het landgoed komt ook de zesde soort van de avond voorbij. Een watervleermuis scheert over de waterspiegel op zoek naar insecten.

“Machtig interessant”, klinkt het na afloop uit de groep. De deelnemers willen na afloop weten welke batdetector, waarmee de geluiden van vleermuizen zijn te horen, ze het beste kunnen aanschaffen. Een fascinatie is geboren.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500