Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Rietstulp runt ook de Smaeck van Campen

Geplaatst op: 4 september 2019

Zorgboerderij De Rietstulp runt sinds mei ook De Smaeck van campen. Het is de bedoeling dat straks de medewerkers van de boerderij meewerken in de brasserie in de Kamper Oudestraat. “Eerst moet de basis van de horeca goed staan”, zeggen Janita Kroes en schoonzoon Ramon, die de kok in Kampen is. De Rietstulp is sowieso uitgegroeid tot een familiebedrijf met zes Kroes-telgen die meewerken.

Op woensdagochtend is het bedrijvig in de Oudestraat. Mensen willen blijkbaar de warmte voor zijn en vrachtwagens rijden nog af en aan om de winkels te bevoorraden. Ook bij De Smaeck van Campen brengt een wagen de nodige ingrediënten en producten. “Buiten dat werken we eigenlijk vooral met streekproducten: vlees van onze buurman Van der Weerd bijvoorbeeld, eieren van Van den Heuvel uit Mastenbroek, wijn uit Marknesse, noem maar op”, vertelt Ramon, die de brasserie gereedmaakt voor de eerste klanten.

‘Schoonmoeder’ Janita komt ook binnen. Een dag in de week werkt ze voorlopig mee in de ook voor haar nieuwe branche. “Dit is per toeval op onze weg gekomen. De vorige eigenaar wilde de zaak verkopen en had een voorkeur voor mensen met een zorgachtergrond. Omdat Ramon opgeleid kok is en ook mijn dochter veel horecaervaring heeft, leek ons dat wel wat. Anders waren we hier niet eens aan begonnen”, glimlacht Janita, die ondertussen met veel plezier in de brasserie werkt.

Ze hoopt zo snel mogelijk ook medewerkers van De Rietstulp mee te nemen. “Twee jongens helpen hier al met kleine klusjes, maar dat willen we natuurlijk uitbreiden. Daarvoor moet eerst de basis goed zijn, zodat we de mensen straks goed kunnen begeleiden. Groot voordeel is dat we veel afwisselende werkzaamheden kunnen aanbieden. Op de boerderij verbouwen we bijvoorbeeld ook groente die we hier gebruiken”, vertelt Janita, die ook een melktap en klein winkeltje heeft bij de Rietstulp. Dan moet gaan uitgroeien tot een landwinkel.

De Smaeck van Campen is momenteel nog aan het verkennen wat die smaak van Kampen en omgeving precies is, vertelt Ramon. “In Kampen zit veel horeca, dus daar moeten we uitspringen met een unique selling point. Daar werken we hard aan. De eerste maanden zijn boven verwachting gelopen, maar we hopen natuurlijk nog verder te groeien. Ook werken we aan onze naamsbekendheid, momenteel hebben we bijvoorbeeld een actie op social deal.”

Met een terras voor de deur is de Smaeck van Campen een ideale locatie voor winkelend publiek. De zaak is dan ook geopend tot 17.00 uur (op koopavond tot 21.00 uur) en is gespecialiseerd in koffie en lunch. “Daarnaast kunnen mensen bij ons terecht voor vergaderingen, feestjes en partijen. Daarvoor zijn we uiteraard wel in de avond geopend. Ook catering is mogelijk”, vertelt Ramon.

Bij De Rietstulp zelf volgen negentig mensen dagbesteding, waarvan twintig volwassenen. Een deel daarvan vindt binnenkort ongetwijfeld een prachtige uitdaging bij De Smaeck van Campen. “Ons doel is ook dat mensen hier werkervaring opdoen, waarna ze misschien doorgroeien naar een betaalde baan. Dat zou geweldig zijn.”

De Smaeck van Kampen is gevestigd aan de Oudestraat 97.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500