Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Onvergeeflijke vergissing’ was goed voor de economie

Geplaatst op: 13 september 2019

“Controversieel”, noemt Robert Pleijsier van de stichting Vrienden van Oud-Genemuiden de demping van de Drecht en het Veergat. “Uit esthetisch oogpunt een onvergeeflijke vergissing, uit hygiënisch oogpunt een absolute must. En de economie kwam het zeker ten goede, want Genemuider aannemers voerden het werk uit”, aldus Pleijsier bij de opening van een expositie in Historisch Centrum Genemuiden.

Daar was het vrijdagmiddag druk. Het onderwerp leeft blijkbaar nog altijd. De demping van het water was ook in 1959 al een onderwerp van gesprek dat bovendien veel mensen op de been bracht. Sijm van Lente wijst op de ‘drommen’ mensen die rond de draglines stonden die Genemuiden onherkenbaar en voorgoed veranderden.

Vooral de Drecht fungeerde als open riool, stonk en zorgde voor de nodige ziektes onder de bevolking. Voor het gemeentebestuur was demping na veel mitsen en maren de enige juiste beslissing. “Maar Genemuiden veranderde van een pittoresk dorpje in een modern industriestadje”, aldus Pleijsier. “In deze tijd was deze beslissing nooit genomen. Er waren andere oplossingen bedacht. Maar de beslissing draai je nooit meer terug.”

Hoewel dat laatste misschien te stellig is, glimlacht Pleijsier. “De Vijf Gebroeders keerde terug, de Kaaibrug kwam een beetje terug, dus wie weet wat er nog gaat gebeuren.”

Onderdeel van de expositie zijn foto’s van de demping, schilderijen, veel foto’s en een fraaie maquette van Co Mateboer. De tentoonstelling is morgen tijdens Open Monumentendag te zien.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500