Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Klassiek in de Mix treedt buiten de gebaande paden

Geplaatst op: 15 september 2019

Pianist Jan Vayne en violist Adriaan Stoet kijken uit naar Klassiek in de Mix in Genemuiden. Ze werken graag samen met aanstormende talenten en amateurs. Dat doen ze op 27 september ook. “Wij krijgen energie van het enthousiasme van deze muzikanten en tegelijkertijd kunnen wij adviezen geven over hoe ze verder kunnen.  Zo versterk je elkaar en dat slaat over op het publiek.”

Zwollenaren Vayne en Stoet zijn geschoold in de klassieke muziek, maar treden graag buiten de gebaande paden. Tijdens Klassiek in de Mix komt bijvoorbeeld ook muziek van Queen en The Beatles voorbij. “Dit soort evenementen zijn levendig en niet voorgekookt. Improvisatie is belangrijk. Voor muzikanten is dat altijd een uitdaging”, zegt Stoet.

Een zekere vorm van missionariswerk is het misschien ook wel. Op evenementen als Klassiek in de Mix maken mensen kennis met muzieksoorten waarin ze niet thuis zijn. “Bij de standaard klassieke concerten zie je niet veel jongeren. Die vinden een avond zitten minder aantrekkelijk. Aan de andere kant volgen heel veel jongeren piano- of vioolles. De belangstelling is er dus wel degelijk”, zegt Stoet.

Ook voor de organisatie van SCEG speelt dat ‘kennismaken’ een rol. “Mensen begrijpen niet altijd wat de bedoeling is van Klassiek in de Mix. Logisch, want dit is echt een uniek evenement. Klassieke muziek is de basis van alle muziek en alle verschillende stijlen komen straks voorbij. Op die manier laten we klassieke muziek aan een breder publiek horen. En aan de andere kant: liefhebbers van klassieke muziek komen nu in aanraking met dance en popmuziek”, legt Brenda van der Steeg uit.

Juist de samenwerking tussen professionals en de amateurs uit Genemuiden en omgeving is daarvoor heel geschikt, zegt Vayne. “Daardoor ontstaat er een soort verlichting en een gevoel van saamhorigheid. Als dat overslaat naar het publiek, krijg je een mooie sfeer. Ik vind het ook heel leuk om zangers of muzikanten te ondersteunen, zodat zij het beste tot hun recht komen. Ook dat maakt Klassiek in de Mix tot een prachtig evenement.”

De organisatie begint aan het laatste deel van de kaartverkoop en gaat ervan uit dat het evenement op de Gemeentewerf uitverkocht raakt. Kaarten zijn te koop bij Travel XL (Foto Tuinman) in Genemuiden en Hasselt en via www.klassiekindemix.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500