Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Europees kampioen prijst hakhoning aan

Geplaatst op: 15 oktober 2019

Praten kan hij als de beste. Hans Rigter is Europees en Nederlands kampioen standwerken en sleepte ook de ‘Gouden Marktbabbel’ al eens in de wacht. De standwerker verkoopt zijn producten op rijm. Dit keer is dat zogenoemde hakhoning die hij in alle soorten kleuren verkoopt. “Verzacht de keel, geeft lucht. Tijdens de griepgolf van vorig jaar verkochten we er veel van”, zegt de koopman die lang in Zwartsluis woonde.

Stiekem hopen op veel marktbezoekers met een verkoudheid dus, want ook tegen die kwaal is hakhoning een probaat middel, verzekert Rigter. “Probeer maar eens, dan praten we straks even verder”, deelt hij een geel stuk hakhoning uit. De heilzame werking blijkt na enkele kauwbewegingen. Mentholdampen verspreiden zich door de mond. Het oorspronkelijk uit de Vogezen afkomstige spul doet Fisherman Friend nog net niet verbleken.

Rigter heeft lang Belgisch spek verkocht, maar staat in Genemuiden de laatste jaren met de hakhoning. “De mensen willen hier graag snoep in een zakje en dat lukt niet met dat spek. Aan hakhoning moeten ze nog wel even wennen. Maar wie het eenmaal probeert, koopt het zeker weer”, zegt Rigter, die op de markt veel bekenden tegenkomt. “Hey Hansi…”, klinkt het regelmatig.

Aan de hakhoning worden verschillende kruiden toegevoegd die niet alleen zorgen voor de smaak, maar ook voor de kleurrijke varianten. Van dropzwart tot geel en groen. En wie het spul koopt, krijgt een gratis rijm op de koop toe. Zo verkoopt Rigter zijn waar al jarenlang door het hele land. In al die jaren zag hij overal de markten wel achteruithollen. Ook op de Biestemerk hebben wel eens meer kramen gestaan, zo lijkt het. “Mensen hebben tegenwoordig ook zoveel te doen. Vroeger kwam iedereen naar een markt in het dorp, tegenwoordig zie je steeds vaker oma met de kleinkinderen.”

De sfeer van de Biestemerk bevalt hem wel, zegt Rigter, die ook bij die stelling een rijmvorm heeft. “Op andere markten word je dronken, hier kom je om te pronken.”

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500