Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 mei 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeenteraad unaniem akkoord met Programmabegroting

Geplaatst op: 1 november 2019

“Stuitend”, vindt CDA’er Rudi van Zandwijk de gebrekkige aandacht van het college van B en W voor de verkeersknelpunten in Zwartewaterland. Uit de zogenoemde Programmabegroting blijkt althans volgens hem niet dat het onderwerp de hoogste prioriteit heeft. Overigens kon wethouder Coster daarna wel melden dat de provincie in ieder geval de situatie in Zwartsluis gaat aanpakken.

De kritische opmerkingen van het CDA behoren tot de weinige rimpelingen die de gemeenteraad donderdag kon aanbrengen op het financiële werk van het college. In tegenstelling tot veel andere gemeentes staat Zwartewaterland er goed voor, ondanks dat de inkomstenbron vanuit Den Haag ‘grillig’ is, net als de uitgaven aan de zorg. Donkere wolken blijven voorlopig echter aan de horizon hangen.

Belastingen hoeven daarom niet omhoog, al zijn Zwartewaterlanders volgend jaar wel 20 euro extra kwijt aan de afvalstoffenheffing. Gevolg van een nieuw contract dat de ROVA afsloot met afvalverwerkers, zegt Slingerland. De PvdA vindt dat net wat te makkelijk gezegd. Hij ziet bovendien dat er andere ‘ontwikkelingen’ aankomen op het gebied van afval. Slingerland ziet die ook en wil daarom komend jaar met de gemeenteraad verder praten hoe Zwartewaterland grip kan krijgen op die situatie.

Alle partijen maken zich zorgen over de kosten voor de Jeugdzorg en vragen zich af of Zwartewaterland alle duurzame maatregelen wel kan betalen. Maatregelen die wat de SGP betreft in ieder geval wel nodig zijn. “God heeft ons de wereld in bruikleen gegeven en daar moeten we goed mee omgaan”, aldus Karst Kolk, die zich onder meer afvraagt wat de huidige stikstofproblematiek betekent voor de beoogde uitbreiding van VeBe.

Ook coalitiegenoot ChristenUnie tipte de landelijke situatie aan. “Iedereen lijkt maar boos en ontevreden”, vindt fractievoorzitter Spoelstra, die liever uitgaat van vertrouwen en positieve energie. Reden genoeg daarvoor ook in Zwartewaterland, want het college is volgens hem ‘bij de les’ en begroot ‘verstandig’.

Dat vindt de PvdA ook, maar de socialisten vragen zich af of de gemeente niet toch te veel uitgeeft. Rietman noemde de ruim 1,5 miljoen euro die beschikbaar is voor de speerpunten uit de leefbaarheidsplannen. “Af en toe lijkt het alsof de gemeente voor Sinterklaas speelt, al moeten we in Zwartewaterland misschien Sint Maarten zeggen”, grapte Rietman, met een knipoog naar financieel wethouder Maarten Slingerland.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500