Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 mei 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Sportradio (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 3 november 2019

“Dat nieuws kan morgen ook wel…”, zegt Flip Visscher zaterdagmiddag als ZwartewaterFM-presentator Thijs Corporaal hem wil afbreken omdat het landelijke nieuws wacht. Wat kan Flip de mogelijke afzetting van Trump, de lerarenstaking en de stikstofcrisis schelen als Sportclub Genemuiden op het punt staat om de gelijkmaker te scoren tegen DETO. Ze wachten maar mooi even in Den Haag, Londen en Washington.

Het is de opmerking van het weekeinde en die komt zo langzamerhand traditiegetrouw uit het sportprogramma van de lokale radiozender. Een feest voor de liefhebbers van cultradio gemaakt door mensen met het sporthart op de juiste plaats. “We gaan even schakelen naar Belt-Schutsloot”, klink het en de verslaggever ter plekke, zaterdag wisselden de reporters in Belt-Schutsloot elkaar zelfs af, komt met een enthousiast betoog. Je zou er bijna toekomen om komende zaterdag naar het waterdorp af te reizen om de volgende kraker van de oranje brigade mee te maken.

Maar dan mis je wel de verslagen van Hasselter Harry van der Werf, die trouw langs de lijn van Olympia ’28 staat. Alleen dat feit verdient dit seizoen al veel waardering, al hebben de Hasselters ineens de smaak van succes weer te pakken. “Een gouden voorhoede, Harry?”, vraagt Corporaal vanuit de studio als Olympia zowaar op voorsprong staat in Elburg, maar Harry houdt het voorlopig liever bij zilver en weet bovendien dat er nog de nodige minuten gespeeld moeten worden. En de ballen zijn ook in het regionale voetbal rond.

Bij Jaap Muis in Zwartsluis is het ondertussen droefenis troef. Hij ziet Karlo Naberman DESZ nog met een fenomenale vrije trap op 2-1 zetten, maar daarna walsen de gasten van LTC over de Sluzigers heen. Muis praat er over alsof hij zojuist het einde van de wereld heeft vernomen. Zijn rode hart bloedt, maar de verslaggever is eerlijk genoeg om te erkennen dat LTC sterker is. Een onverwachte opmerking overigens op Zwartewater FM, want doorgaans liggen eventuele nederlagen aan de scheidsrechter, de harde wind, de keiharde regen of op zijn minst een hoop onfortuin van de Zwartewaterlandse clubs.

En dat is precies wat Sportlokaal zo’n hartverwarmend programma maakt. Clubliefde wint het van de professionaliteit. Het aanstekelijke enthousiasme van de presentatoren en de verslaggevers strijken moeiteloos alle technische onvolkomenheden weg. Je luistert naar VHK tegen een of ander ploegje uit een Fries gehucht dat op geen enkele landkaart voorkomt, en je hebt het gevoel dat je Liverpool tegen Barcelona volgt. Een meer dan waardig alternatief voor RTV Oost dat zich steeds verder terugtrekt uit het amateurvoetbal, dat SportLokaal.

Ik zou de verslaggevers graag elke dag thuis horen. Leuk hoor dat Sierd de Vos de opvolger van Evert ten Napel is in FIFA 2020, maar wat mij betreft is dat een eenmalige exercitie.  FIFA 2021 verdient Flip Visscher in combinatie met Jaap Muis of Harry van der Werf. Of een Cor Heutink die moppert dat de scheidsrechter de bal opnieuw niet op de stip legt na weer een onschuldige sliding van de tegenstander.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500