Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuider basisscholen staken niet

Geplaatst op: 6 november 2019

Als Genemuider kinderen woensdag thuis bleven van school, was dat vanwege Dankdag. De basisscholen deden niet mee aan de landelijke staking in het onderwijs. Ook De Vogelaar niet, de school die woensdagochtend wel bezoek kreeg van Harrie Rietman en Greet Generaal van PvdA Zwartewaterland. “We moeten ook naar ons zelf kijken”, zegt directeur Hans Schemkes over de reden waarom hij en zijn collega’s niet op het Malieveld staan.

Wat niet wegneemt dat er best problemen in het onderwijs zijn, zegt Schemkes. “We zijn veel tijd kwijt aan administratie en plannen schrijven, terwijl je die tijd liever in de kinderen steekt. Al die tijd is een verarming”, vindt de directeur, die ook van een ‘cijfercultuur’ spreekt. Scholen worden afgerekend op resultaten, terwijl dat volgens hem niet altijd terecht is. “Openbare scholen hebben bijvoorbeeld ook de zorg voor kinderen van buitenlandse afkomst die bij binnenkomst soms niet of nauwelijks Nederlands spreken. Dan kun je niet verwachten dat je heel hoog scoort, terwijl je je daarvoor dan wel moet verantwoorden.”

Problemen zoals in het westen van het land kent Schemkes alleen van collega’s uit die delen van het land. “Vinden van personeel en invalkrachten is hier relatief geen probleem. Dat komt ook omdat Friesland en Groningen krimpen, waardoor leerkrachten daar zonder werk komen. Ook een gebrek aan respect van ouders speelt hier niet. Integendeel zelfs”, zegt Schemkes.

“En nou houden we op met klagen, daar hou ik helemaal niet van”, zegt hij ineens met gespeelde stemverheffing. De PvdA’ers komen een taart brengen om de leerkrachten te steunen en die wordt in dank aanvaard. Verder gaat Schemkes er vooral van uit dat de vakbond zijn werk doet. “Natuurlijk zijn er problemen die moeten worden opgelost, maar daarvoor hoef ik niet naar het Malieveld. Dat moet een vakbond regelen.”

Schemkes is ook zelfkritisch. Het onderwijs moet zelf ook veranderen, vindt hij. “We leggen ons zelf ook veel druk op. Elke school wil mooie resultaten presenteren en het beste jongentje van de klas zijn. Daardoor doen we dingen die de Onderwijsinspectie eigenlijk helemaal niet van ons vraagt. Ook daarmee kunnen we winst boeken.”

Rietman en Generaal bezochten woensdag ook de openbare scholen in Zwartsluis en Hasselt, waarbij die laatste overigens wel staak. De boodschap van het tweetal is overal hetzelfde: “Jullie doen ontzettend belangrijk werk en we steken jullie een hart onder de riem.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Genemuider basisscholen staken niet

  1. Gerrit van Houwelingen schreef:

    ‘Jongentje’….waar zou Erik toch op school gezeten hebben? Smile!

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500