Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
4 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel animo voor Week van de Mantelzorg

Geplaatst op: 18 november 2019

Dit jaar heeft Zwartewaterland niet alleen op dé dag van de Mantelzorg aandacht besteed aan alle mantelzorgers in deze gemeente, maar was er een heel weekprogramma. Verschillende organisatie hadden leuke activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers van alle leeftijden.

De week begon maandag direct goed met een Bingo georganiseerd door IJsselheem in Teeuwland in Hasselt, een Quizavond georganiseerd door IJsselheem in de Meente in Genemuiden en een indrukwekkende film met leuke hapjes georganiseerd door het SCAB in de bibliotheek in Hasselt.

Op dinsdag sprong de lezing en presentatie over Patagonië in de Sluuspoort in Zwartsluis er echt uit met zo’n 40 bezoekers waarna op woensdag de zestig jongere mantelzorgers even hun zorgen konden vergeten tijdens het sjoeltoernooi en de workshop twirling in de Prinsenhof in Hasselt.
Ook de bingo in De Schans georganiseerd door IJsselheem en de Kookworkshop door Kontento in Hasselt bleken populaire activiteiten.

Donderdagmiddag konden mensen binnenlopen bij het Teeuwland voor een kopje koffie of thee en zich heerlijk laten masseren door één van de aanwezige massagepraktijken, hier werd dankbaar gebruik van gemaakt.

Het hoogtepunt van de week was de verrassingsavond aangeboden door NPV en Steunpunt Mantelzorg in d’Overtoom in Genemuiden. Bij binnenkomst werden 70 mantelzorgers op de rode loper met veel égards ontvangen door Picolojo. Voordat ze de zaal in gingen kregen alle bezoekers een prachtige zon opgespeld die door de Handwerkclub was gemaakt. Ook was de entree en zaal versierd met zonnen slingers met veel zorg gemaakt door de Pieperhoeve, Philadelphia, de Buurtkamer, de Ontmoeting en In Balans. Eenmaal in de zaal werden de bezoeker vermaakt door een komiek die zich ontpopte als quizmaster van Swingo. Een soort van bingo maar dan met lekkere oude bekende meezingers. Door de aanwezigen werd dan ook heerlijk meegezongen en fanatiek meegespeeld. Na afloop was er onder het genot van een hapje en drankje nog even tijd om samen na te genieten.

Na deze leuke avond brak de laatste dag van de “feestweek” voor Mantelzorgers aan. Op de weekmarkt in Zwartsluis werden, evenals donderdag op de weekmarkt in Hasselt en dinsdag op de weekmarkt in Genemuiden, mantelzorgers in de bloemen gezet door de contactgroep mantelzorg. De sprekende pop Tessa was in de Meente in Genemuiden deze ochtend om aan een groep belangstellenden (veelal mantelzorgers en professionals in de zorg) te laten zien op welke manier Tessa ingezet kan worden om te ondersteunen bij de dagelijkse zorg. Een uitvinding en een uitkomst, alhoewel er ook wel een kritische noot te horen was.

De organisatie van de Zorg- en Welzijnmarkt en de week van de Mantelzorg kijkt met erg veel plezier terug op deze week die zij samen met alle aanbieders van de activiteiten hebben neergezet voor de Mantelzorgers van Zwartewaterland. Veel mantelzorgers hebben deelgenomen aan activiteiten en sommige hebben er zelf ook een hele feestweek van gemaakt. “Zo was het ook bedoeld, even aandacht voor iets anders naast de dagelijkse zorg. Mantelzorgers, we kunnen niet zonder, zij verdienen het zo om in het zonnetje gezet te worden!”, aldus de organisatie.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500