Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Otuke dankbaar voor alle steun

Geplaatst op: 5 december 2019

Gabriele van der Kamp is onder de indruk van alle steun in Zwartewaterland voor haar Stichting Otuke. Acties leverden de afgelopen maanden veel geld op. Ook de komende periode staat er nog veel op de agenda van het 2e/3e Wereldproject van de gemeente Zwartewaterland. Stichting Otuke zet zich in voor oorlogsslachtoffers in het noorden van Oeganda.

Van 1987 tot 2006 ging dit gebied zwaar gebukt onder de terreur van Joseph Kony, lid van een verzetsgroep die in 1987 zijn eigen rebellenleger startte. Zijn leger werd vergroot door ontvoerde kindsoldaten, meisjes en jongens, die eerst hun eigen familie moesten vermoorden en vervolgens hem moesten volgen. Jonge meisjes werden gebruikt als seksslaven. Zijn leger maakte zich schuldig aan ontvoering verminking en kannibalisme. Alles om de hoop onder de bevolking te vernietigen.

In dit gebied biedt de stichting van Gabriele van der Kamp hulp. Samen met het Oegandese team helpen ze mensen door middel van bijvoorbeeld spaargroepen. Spaargroepen bestaan uit circa dertig mensen die een lening kunnen opnemen. Spaargroepen zijn geen micro kredieten. Een groep moet eerst zelf geld bij elkaar sparen. Onder strenge en duidelijke regels kunnen de leden een lening vragen, waarmee ze bijvoorbeeld een eigen bedrijf kunnen starten. Op die manier profiteren vele gezinnen uit de spaargroepen mee. Kinderen kunnen naar school. Mensen krijgen weer hoop.

Hoop is de rode draad in dit verhaal. In een gebied waar jarenlang alle hoop van de bevolking is ontnomen, durven mensen nu weer te dromen en verder te kijken dan van dag tot dag. Er groeit weer hoop. Geen druppel op een gloeiende plaat maar een druppel in het water die vele rimpelingen veroorzaakt en mooie dingen in gang zet. “Ik kan zo veel vreselijke getuigenissen delen, maar nu gloort er hoop”, zegt Gabriele van der Kamp. “Oeganda is mijn tweede thuis en het is zo bijzonder om te zien dat hulp aan dit gebied er wel toe doet. Het maakt verschil. Ik ben dankbaar dat wij dit jaar het 2e 3e wereldproject van de gemeente Zwartewaterland zijn. Ik ben de inwoners van de gemeente Zwartewaterland zeer dankbaar voor alle giften die de stichting tot nu toe mocht ontvangen.”

De komende tijd is er onder meer nog een Flessenbonnen actie bij Boni en Albert Heijn in Genemuiden en een oliebollenverkoop op het W.G van de Hulstfestival. Ook helpen vrijwilligers als toiletdames tijdens de sleepbootdagen in Zwartsluis.

Kijk voor meer informatie op website www.Otuke.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500