Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente start BOEKen(ge)ZIN

Geplaatst op: 16 december 2019

In januari 2020 start de gemeente Zwartewaterland het programma BOEKen(ge)ZIN in samenwerking met de bibliotheek en de GGD IJsselland. Dit programma is ontwikkeld voor ouders met jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 3 jaar. Bij BOEKen(ge)ZIN praten ouders in vaste groepen met andere ouders over wat er wel of niet goed gaat bij het opvoeden en opgroeien van kinderen. Ouders wisselen met elkaar uit en krijgen tips en adviezen aangereikt. Alle Zwartewaterlandse ouders van een eerste kind worden via het consultatiebureau uitgenodigd.

Het programma BOEKen(ge)ZIN komt voort uit gemeentelijk Onderwijskansenbeleid Gelijke kansen voor ieder kind. Wethouder Maarten Slingerland: Ieder kind in Zwartewaterland moet met gelijke kansen de onderwijsloopbaan kunnen doorlopen. Belangrijk thema in het Onderwijskansenbeleid is het voorkomen van onderwijs- en ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen. Bij BOEKen(ge)ZIN leer je hoe je deze ontwikkeling spelenderwijs kunt stimuleren. Bijvoorbeeld met voorlezen. Maar het is ook gewoon een leuke activiteit waar ouders met elkaar in contact komen en tips kunnen uitwisselen.”

Ervaringen, tips en adviezen uitwisselen

Ouders praten in vaste groepen over wat er wel of niet goed gaat bij het opvoeden en opgroeien van kinderen en krijgen tips en adviezen aangereikt. Dat kunnen tips en adviezen van andere ouders zijn of van de jeugdverpleegkundige die de groepsbijeenkomst leidt. De groep komt in de periode van 0 tot 3 jaar zes keer samen, altijd op een dinsdagavond van 19.30 – 21.30 uur. Iedere keer staat er een ander thema centraal.

Thema’s zijn gericht op contact met het kind, het stimuleren van de taalvaardigheid, het spelenderwijs opvoeden en timemanagement. Het is een afwisselend programma, afgestemd op waar ouders van nu bij het opvoeden en opgroeien van hun kind dagelijks mee te maken krijgen.

Na elke bijeenkomst een prentenboek mee naar huis

Na iedere bijeenkomst krijgen de deelnemers een prentenboek mee naar huis. Omdat het zo belangrijk is om dagelijks te lezen, ook al is het kind nog heel klein. Door veel te lezen helpen ouders kinderen met het opbouwen van een grote woordenschat. Die woordenschat hebben ze nodig om straks goed te presteren op de basisschool. In het prentenboek dat de deelnemers meekrijgen zit ook een boekenlegger. Hier staan ook interessante tips en adviezen die het lezen thuis extra leuk maken.

Meer informatie over BOEKen(ge)ZIN

Voor meer informatie over het programma BOEKen(ge)ZIN kunnen jonge ouders contact opnemen met hun jeugdverpleegkundige van de GGD. Hier kunnen zij zich ook aanmelden, via e-mail jgzzwartewaterland@ggdijsselland.nl. De eerste bijeenkomst vindt plaats in februari 2020. De bijeenkomsten worden gehouden bij het consultatiebureau in Genemuiden of Hasselt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500