Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Buismanlepeltjes terug in Zwartsluis

Geplaatst op: 24 december 2019

Tekst Robert Jansema, Foto Jan van Kleef

Het goudkleurige Buismanlepeltje is niet meer. Althans, wie een busje Sluziger aroma in het mandje legt, koopt een busje waar geen lepeltje meer inzit. Maar het einde van de productie betekent niet het einde van het lepeltje. Fervent Buisman-verzamelaar Freek Kuipers kreeg de resterende lepeltjes en de bijbehorende machine uitgereikt van de fabriek. “De overgebleven lepeltjes en de machine zijn nu voor het dorp”, vertelt hij.

Kuipers, die deze maanden exposeert in De Sluuspoort, heeft de afgelopen jaren een nauwe samenwerking met de koffiestroperijfabriek opgebouwd. Daarom kwam Prinsen & Berning, de huidige firma waar Buisman onder valt, naar hem toe. “Ze zijn gestopt met het maken van de lepeltjes. Jammer. Een economische overweging volgens de fabriek want ze zagen geen toegevoegde waarde meer in het lepeltje”, vertelt de man die de geschiedenis van zijn dorp graag bewaart voor het nageslacht.

Naast honderden overgebleven lepeltjes was er ook nog een stempelmachine waar de honderdduizenden lepeltjes onder vandaan kwamen. “Die hebben ze ook gebracht, een zwaar ding van driehonderd kilo. We moeten maar eens kijken hoe we die in De Sluuspoort krijgen. Een zwaar en lomp ding dus ik denk met de lift. De tentoonstelling wordt erg goed bezocht en De Sluuspoort voelt inmiddels als een warm thuis. Mede dankzij de hulp van alle vrijwilligers en beheerster Evelien Kuilder”, vertelt Freek.

De overgebleven lepeltjes moeten een instrument gaan vormen om de Sluziger basisschooljeugd het één en ander bij te brengen van Buisman. Dat is althans het idee dat Freek oppert terwijl hij dinsdagochtend door het museum wandelt. “Het lijkt mij leuk als de jeugd hier de expositie bezoekt en daarna een fotolijstje gaat maken van Buismanlepeltjes”, oppert hij.

De expositie zet Freek en zijn ‘verzamelvrienden’ aan om nog meer ontbrekende puzzelstukjes van de koffiestroperijfabriek te vinden. “We zoeken nog een groen blikje die in de jaren ’60 bij noodrantsoenpakketten inzat. Ik heb er zelfs naar gezocht tijdens vakantie in Suriname, tevergeefs. Zou mooi zijn om dat toe te voegen aan de collectie die nu in De Sluuspoort staat. Want de lokale toekomst bewaren, daar doen we het voor”, sluit Kuipers af.

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Buismanlepeltjes terug in Zwartsluis

  1. jan stoeten schreef:

    Geweldig Freek je besteed jou VT goed voor een goed doel. was ook wel een idee voor Hasselt , de scheepswerven, de baggerindustrie etc.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500