Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Politie heeft een ‘stabiel jaar’ achter de rug

Geplaatst op: 30 december 2019

Met een ‘stabiel jaar’ achter de rug maakt wijkagent Jochem Schreurs zich op voor de jaarwisseling. Die verlopen de laatste jaren rustig in Genemuiden en de verwachting is dat die trend dit jaar wordt voortgezet. “Er zijn ook steeds minder keten: vroeger wel twintig, dit jaar nog maar vier”, zegt Schreurs, die ondertussen vier jaar wijkagent van Genemuiden is.

Hij spreekt van een stabiel en relatief rustig 2019. “We begonnen het jaar met een aantal woninginbraken. Die trend leek door te zetten, maar uiteindelijk vallen de aantallen toch mee. Vaak gaat het om groepen die in de hele regio actief zijn en hun werkveld steeds verleggen. Een actie die is bijgebleven is de aanhouding van een aantal inbrekers die sieraden hadden gestolen. Na een tip van een bewoner konden we ze bij Hasselt pakken”, vertelt de wijkagent.

Echte trends zijn er in zijn vakgebied niet. “Je ziet dat inbraken steeds vaker in de avonduren dan in de nacht plaatsvinden. Dan is de pakkans minder groot omdat je beter kunt inschatten of iemand thuis is. Verder speelde dit jaar voor het eerst het telefoonverbod op de fiets. Daar moeten mensen nog aan wennen. Er zijn ook wel een aantal bekeuringen voor uitgeschreven.”

Overlast van jeugd neemt volgens Schreurs af. “Althans: je ziet ze minder op straat, maar daardoor heb je ook minder zicht op de situatie. Maar in grote lijnen gaat het op dit gebied goed. Over vuurwerk hebben we ook weinig meldingen binnengekregen, al was ik zelf de afgelopen dagen vrij. Ook over vuurwerk na bruiloften krijgen we geen klachten meer binnen.”

Schreurs heeft nog steeds wekelijks een spreekuur op het ’t Olde Staduus. Dat blijkt in een behoefte te voorzien. “Gemiddeld krijg ik toch drie of vier mensen op het spreekuur. Die komen met tips, meldingen of willen gewoon even hun verhaal kwijt. Zelf vind ik het ook een mooi initiatief: het is goed om mensen persoonlijk te spreken. En als er niemand komt, kan ik met mijn gewone werk aan de slag.”

Na een weekje vrij, maakt de wijkagent zich op voor de jaarwisseling. “Die begint om 22.00 uur met een briefing in Kampen en daarna houden we toezicht in Zwartewaterland. Ik ga uit van een goed verloop. Of de oliebollen op de passagiersstoel staan? Ik moet zeggen dat Kampen goed voor de politiemensen zorgt, dus daar pikken we ongetwijfeld een graantje van mee….”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500