Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 juni 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Rene Froger sliep bij ‘de Poes’ op het biljart

Geplaatst op: 31 december 2019

Geesje Timmerman haalde maandagavond bij Umme de Draaitoafel herinneringen op aan de tijd van Bar de Nachtweg en Café het Centrum. Als kind van elf jaar moest ze net als haar zussen meehelpen in de zaak van haar vader. Op haar negentiende was ze eigenaar. De verhalen en anekdotes aan het legendarische etablissement kwamen met hulp van presentator Jan Blei al snel boven water.

Zoals die over de nacht dat Rene Froger op het biljart van het café sliep. “We waren in Amsterdam geweest en regelden daar dat Peter Beense bij ons kwam optreden. Kort voor die dag belde hij af: hij mocht niet van zijn baas, maar had wel een vervanger geregeld. Dat was de jonge Rene Froger. Probleem was dat die alleen Engelstalig wilde zingen en dat vond een bezoeker maar niets. Toen die een glas bier leeggooide in het gezicht van Froger, was het optreden snel afgelopen.”

Er kwamen soms andere onverwachte gasten binnen in de discotheek. “Op een gegeven moment kreeg ik de vraag of ik wilde omroepen wie een taxi had besteld. De taxichauffeur was namelijk binnen. Even later bleek dat die man in het zwarte pak geen taxichauffeur, maar dominee was”, vertelt Geesje. Ook andere gezagsdragers kwamen soms langs. “De politie kwam wel eens controleren. Die namen er volgens mij ook wel eens een paar. En op een zaterdagochtend werd een bezoeker niet goed en daar moest een dokter bij komen. ‘Heb je niet teveel gedronken?’, vroeg die. ‘Maar een stuk of vijftien, dokter’. Dat kan het niet wezen, antwoordde die jongen. En die zit vanavond in de zaal…”, vertelde Geesje, waarna de hoofdpersoon uit het verhaal zich inderdaad meldde.

Dat was op de top van het succes. Elk weekeinde kwam bijvoorbeeld een bus met jonge meiden uit Kampen naar Genemuiden. Ook uit andere omringende plaatsen kwamen liefhebbers naar Bar de Nachtweg.

Die discotheek was gevestigd in een oude schuur. “Mijn vader bracht eerst nog gevaarlijke stoffen voor de tapijtindustrie rond. Dat deed hij vanuit die schuur. Toen dat stopte, is die schuur langzaam veranderd. Ik bakte er eerst nog patat voor de kinderen die met hun vaders in het weekeinde naar het café kwamen. Later traden er bandjes op en daarna kwam de periode van de discotheek.”

Onder meer tijdens de Biestemerk zag het daar zwart van het volk. Het was niet haar eigen idee, vertelde Geesje maandag. “De jongens stelden voor om de bar open te doen. ‘Daar krijg ik geen personeel voor’, zei ik. Jongens als Gert Tuinman en Eddy Beens wilden dat wel doen en vanaf dat moment waren we altijd open rond de Biestemerk.”

Dan rest nog de vraag waar de bijnaam ‘de Poes’ vandaan komt. Want wie in Genemuiden naar Bar de Nachtweg ging, zei meestal dat hij naar ‘de Poes’ ging. “Mijn opa gaf alle kinderen een bijnaam en zo werd mijn vader de poes. Dat is altijd zo gebleven. Mijn moeder vond dat verschrikkelijk trouwens.”

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500