Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hectisch voor Hamat in Hannover

Geplaatst op: 11 januari 2020

“We hebben al een hele knappe ochtend achter de rug”, zegt commercieel directeur Jan Doornwaard van Hamat vrijdagmiddag in Hannover. Domotex is voor dat bedrijf, net als voor de meeste overigens, de grootste en belangrijkste beurs. “We beginnen na de zomervakantie al met de voorbereidingen.”

Op de beurs treffen ze veelal inkopers van organisaties. “En die moeten we hebben. We hadden vanmorgen een partij uit België, dat is wel interessant.” Ook voor bestaande relaties is belangrijk. “We komen hier ook voor het onderhoud met onze klanten. Je kunt hier heel veel klanten spreken en van alles laten zien.”

Hamat komt inmiddels al bijna dertig jaar in Hannover. Voor Doornwaard zelf is het de tiende of elfde keer. “Met gemak weet je nu wel hoe de hazen lopen. Als je druk bent, en alle tafels zijn bezet. Dan lopen de mensen weg, maar je hoopt natuurlijk wel dat ze terugkomen.”

Ook de stand van Hamat is dicht op zondag. “Dat is vanuit ons principe, we werken niet op zondag. Of dat omzet kost, weet ik niet, maar het kost wel geld.” Toch heeft het ook mooie kanten. “Ik heb weleens meegemaakt dat iemand uit Beiroet hier op zaterdag was. Hij vroeg of hij terug kon komen op zondag. We hebben toen uitgelegd dat wij dan gesloten zijn en dat met geloof te maken heeft. Je krijgt er mooie gesprekken door.”

Op zondag is het personeel van Hamat vrij. “We komen niet op de beurs, maar we blijven wel in Hannover. We maken dan een wandeling en gaan ‘s avonds op tijd naar bed. Het is een gezellig dagje met elkaar en ook echt een rustdag.” Toch kriebelt het wel. “Het gevoel is dan: wat mis je? Daar praat je onderling ook over, zou het druk zijn en hoe zou het vandaag zijn? Maar ik vind het wel lekker om even te stoppen.”

Want de beurs is ontzettend druk. “We zijn hier zaterdagavond tot 8 uur. Je maakt echt dagen van 9:00 tot 20:00 uur. Maar als het druk is, dan loopt de tijd ook lekker door.” De drukte begint al in de week vóór de beurs. “Die laatste week is heel hectisch, dan moet je de laatste dingen regelen.”

Wat de beurs oplevert, is moeilijk meetbaar. “Op de lange termijn weet je dat pas. Maar als je op de korte termijn er al accounts bij hebt in landen waar we nog niet sterk zijn, heb je een goed gevoel.” En die landen zijn er niet zo gek veel: “We leveren in 54 landen.”

In de auto naar het hotel, een halfuurtje rijden, evalueren de medewerkers van Hamat de beurs alvast een beetje. “We zoeken de Gaellemunigers niet op, daarvoor zitten we te ver uit elkaar. Maar je ziet hier wel dat Genemuiden een belangrijke stempel drukt.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500