Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 mei 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De Wijkwieg (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 19 januari 2020

Het kan u bijna niet ontgaan zijn, want het project heeft al massale media-aandacht gehad: “de Wijkwieg”. Het wordt een opvanglocatie voor moeders die tijdelijk niet voor hun kind kunnen zorgen. Een keten van vrijwilligers gaat op professionele basis hulp bieden aan de moeders, zodat wellicht vermeden kan worden dat het kind uit huis geplaatst dient te worden. Als locatie krijgt “de Wijkwieg” het voormalige Hervormde wijkgebouw.

Vanuit de plaatselijke bevolking is er volop steun voor dit initiatief. Diverse acties zijn er al gehouden en er staat ook nog het een en ander op stapel. Met de plaatselijke biljartvereniging gaan we ons ook inzetten voor “de Wijkwieg”. Op 22 februari a.s. vindt in “de Rank” weer het wereldkampioenschap telefoonboekbiljarten plaats. De opbrengst komt ten goede aan het nieuwe project.

“So far, so good”, zou je zeggen. Maar nu we met het organisatiecomité midden het proces van het werven van sponsoren zitten en we al loten aan het verkopen zijn voor de grote tombola, merken we dat er ook wat weerstand tegen de komst van “de Wijkwieg” bestaat. Gisteren trof ik bijvoorbeeld een drietal, ietwat knorrige, mannetjes op leeftijd in een plaatselijk etablissement. Medeorganisator René en ik hadden al een behoorlijk pak loten aan de man gebracht en dachten het restant van het stapeltje eenvoudig aan het behoorlijk gefortuneerde trio te verpatsen.

Maar dat bleek een forse misrekening. Toen we het doel van onze missie uit de doeken deden, kwam er een stroom van kritiek los. De weerstand kwam in het kort op het volgende neer: Het project past niet in onze gemeente, want er zal waarschijnlijk niet door plaatsgenoten gebruik van worden gemaakt. En vervolgens dachten de heren ook dat mede-initiatiefnemers van “de Wijkwieg” er eigen – zakelijke – belangen bij hebben.

Ik begreep al snel dat de verkoop van loten aan het drietal ongeveer hetzelfde effect zou hebben als het trekken aan een dood paard. Maar ik kon het toch niet laten om mijn eigen mening over deze zaak te ventileren.

“Het zou geweldig zijn wanneer er nooit een jonge moeder uit Genemuiden van “de Wijkwieg” gebruik zou hoeven te maken”, zo begon ik. “En ik vind het eerlijk gezegd nogal bedenkelijk om goede bedoelingen van initiatiefnemers openlijk in twijfel te trekken. Dat vind ik een behoorlijk negatieve gedachte over een project dat er op gericht is om andere mensen te helpen”.

Of dit betoog overtuigend was weet ik niet, maar we raakten toch nog 10 lootjes aan het tafeltje kwijt.

Eén van de weinige dingen die ik op opvoedkundig vlak aan mijn kinderen probeer bij te brengen is om altijd te proberen anderen te helpen. Daar word je niet minder van. Iedereen die wat voor een ander doet kan dan ook op mijn hulp rekenen.

“De Wijkwieg” is er op gericht om steun te verlenen aan mensen die het niet makkelijk hebben en gewoon een steuntje in de rug nodig hebben. Dat is gewoon een heel mooi initiatief. En dat kan op mijn steun rekenen. En hopelijk ook op die van u!

Oh ja, er zijn nog loten………………

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500