Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland staat stil bij bevrijding Auschwitz

Geplaatst op: 25 januari 2020

Foto's Jan van Kleef

 

Stichting Joods Leven Zwartewaterland organiseerde vrijdagavond een bijeenkomst op de Joodse begraafplaats. Daar was het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien, dat gemaakt is ter nagedachtenis aan de bevrijding van Auschwitz. 

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang.

Burgemeester Bilder, Wim Zwitser en voorzitter Barend Vinke van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland spraken de aanwezigen toe. Komende dinsdag is een soortgelijke bijeenkomst in Zwartsluis.

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Zwartewaterland staat stil bij bevrijding Auschwitz

 1. koos schreef:

  Maar nog steeds wordt er geschreeuwd: Hamas, de Joden aan het gas
  Er worden nog steeds Joden in Nederland met de nek aangekeken.
  Bij Rabbijn Jacobs worden ruiten ingegooid.
  en wat doet de overheid, alle stevige uitspraken ten spijt?
  praten, verontwaardiging uitspreken, verontrust zijn.. Dus niets.
  Je wordt er verdrietig van. Zulke bijeenkomsten zijn goed, maar zal het helpen. Ik ben bang van niet…eerder erger.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500