Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juni 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland staat stil bij bevrijding Auschwitz

Geplaatst op: 25 januari 2020

Foto's Jan van Kleef

 

Stichting Joods Leven Zwartewaterland organiseerde vrijdagavond een bijeenkomst op de Joodse begraafplaats. Daar was het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien, dat gemaakt is ter nagedachtenis aan de bevrijding van Auschwitz. 

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang.

Burgemeester Bilder, Wim Zwitser en voorzitter Barend Vinke van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland spraken de aanwezigen toe. Komende dinsdag is een soortgelijke bijeenkomst in Zwartsluis.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500