Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juni 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Opstelling Coster in dossier Molenwaard zorgde voor breuk

Geplaatst op: 31 januari 2020

Of wethouder Coster neemt ontslag, of er wordt donderdag een motie van wantrouwen tegen hem ingediend. “Andere opties zie ik op dit moment niet”, zegt Klaas Huisbrink van de SGP. Het is in dat laatste geval afwachten wat de uitslag van de stemming wordt.

Tamme Spoelstra van de ChristenUnie weet nog niet hoe het donderdagavond loopt. “Er zal in ieder geval iets moeten gebeuren.” Een plan B heeft hij niet klaarliggen, hoewel de breuk niet compleet onverwacht is. “Eigenlijk sluimert dit al heel lang.”

Hij heeft het dan over het dossier Molenwaard, wat Coster in z’n portefeuille heeft. Dat had niet de voorkeur van de ChristenUnie, zegt hij. “We hebben geprobeerd om dat te veranderen.  Maar men zei dat de belangen goed gescheiden konden worden. Het nakomen van die afspraak is mislukt.”

Op het eind ging het best snel, zegt Huisbrink. “Er lag een afspraak dat het raadsvoorstel in januari in de raad zou komen. Dat is niet gebeurd, want er zat spanning op dit dossier.” Die spanning was al bekend. “Maar zonder wrijving geen glans”, merkt de SGP’er op.

Een verschil van mening tussen BGZ en wethouder Coster enerzijds en de ChristenUnie en SGP anderzijds, zorgden voor de finale klap. “BGZ en Coster wilden vaste bewoning op de jachthaven. Coster deed daar ook z’n best voor, maar je zou juist terughoudend moeten zijn”, zegt Spoelstra. “De schijn van belangenverstrengeling is aanwezig”, vult Huisbrink aan.

Indirect gaat de breuk daarom ook over het functioneren van Coster, stelt Spoelstra. “We wisten dat als je met een nieuwe partij in zee gaat, dat wennen is. En we hadden ook een onervaren wethouder. Als je die dan op zo’n gevoelig punt zet, is dat oppassen. Maar zijn functioneren leidde niet tot de breuk.”

Hoe de situatie zich verder ontwikkelt, is afwachten. “We hebben geen meerderheid”, constateert Huisbrink. “Dus er zal een nieuwe coalitie gevormd moeten worden.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500