Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 mei 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vleermuizen geteld in bunker

Geplaatst op: 5 februari 2020

De vleermuisbunker in het bos buiten Sint Jansklooster blijkt ook deze winter weer goed gevuld. Boswachters Ronald Messemaker en Johann Prescher telden maandag 47 franjestaarten, twintig watervleermuizen en vier vleermuizen waarvan de soort niet meteen was aan te wijzen. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar.

De boswachters gaan één keer per jaar de bunker binnen, meestal onder toeziend oog van Wiecher Akse. De medewerker van Vitens heeft veel belangstelling voor de natuur en komt bovendien al sinds midden jaren negentig in dit gebied. “In die jaren is dit bos ook aangelegd en toen is de bunker ook gebouwd”, vertelt Wiecher Akse.

Vitens heeft op meerdere plekken in Oost-Nederland een bunker ingericht voor vleermuizen. Tot enthousiasme van de beide Natuurmonumenten-boswachters, die blij zijn met de goede samenwerking met de waterleidingmaatschappij. De bunker bij Sint Jansklooster blijkt al jarenlang populair onder vleermuizen. “Vooral sinds 2012 nemen de aantallen flink toe. Vorig jaar zakte die stijgende lijn voor het eerst wat naar beneden, maar nu zijn er weer meer vleermuizen”, vertelt Messemaker als hij terug is uit de bunker.

Prescher vermoedt dat er meer vleermuizen hebben overwinterd dan nu waargenomen. “We telden in tegenstelling tot vorig jaar geen grootoorvleermuizen, maar ik denk dat die vanwege de ongelooflijk zachte winter meer actief zijn en mogelijk elders verblijven. Bovendien kruipen vleermuizen goed weg in diepe spleten en zijn ze niet allemaal zichtbaar”, vertelt de boswachter.

Volgens hem blijkt uit de telling opnieuw dat de bunker een belangrijke functie heeft als overwinteringsplek.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500