Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Typisch Zwarte Water (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 22 februari 2020

Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn, sinds twee weken wordt er op NPO-2 een serie uitgezonden over Zwartewaterland. Persoonlijk kijk ik er met de nodige scepsis naar, want ik kan nou niet direct zeggen dat het programma een reclamespot voor onze gemeente is.

De titel van het programma is eigenlijk tweeledig uit te leggen. Wanneer de programmamakers bedoelen dat er bijzondere Zwartewaterlanders voor het voetlicht gebracht worden dan slaan ze de spijker op de kop. Maar vat je het woord “typisch” op als “synoniem voor” dan zitten ze er mijlenver naast.

Een mix van plaatsvervangende schaamte en kromme tenen krijg ik ongeveer wanneer ik de afleveringen bekijk. Ik vind het van de programmamakers eerlijk gezegd ook wel heel gemakkelijk scoren over de rug van heel eenvoudige mensen.

Neem nou de 88-jarige boer Harm. Je ziet de beste man met katten op de tafel een bak kale bami opeten. En vervolgens ongeveer een openlijke liefdesverklaring aan minister Carola Schouten opdragen. “Oud en stijf en nog geen wijf”, het zijn in ieder geval pakkende teksten.

Of verzamelaar Freek. De man is met  aan waanzin grenzend fanatisme op zoek naar een klein blikje Buisman-koffiesiroop. Ik word er horendol van als ik al zijn geneuzel aanhoor. Het onvindbare blikje miniseert Coronavirussen en oorlogen tot onbeduidende gebeurtenissen.

Dan hebben we nog Theo uit Hasselt. Hij warmt pannenkoeken voor vluchtelingen op met een straalkachel (gelukkig dan wel pontificaal in beeld gebracht met het logo van een plaatselijk merk). Het schijnt dat Theo op de loonlijst van het Breman-concern staat.  Net of dat bedrijf op dit moment nog niet genoeg sores heeft op personeel gebied.

En natuurlijk hebben we de familie van Dijk. Ik ken Cees nog van de tijd dat hij met 43 doelpunten algemeen topscorer werd van Sportclub Genemuiden. En die koelbloedigheid bezit hij schijnbaar nog steeds, want hij blijft ongewoon rustig wanneer vrouw Ina de plaatselijke kringloopwinkel weer plundert.

Ik begrijp best dat de programmamakers een beetje sensatie zoeken. Maar ik vind het toch ook wat stuitend dat de interviewer de families Van Dijk en Van Loo enigszins tegen elkaar opzet. Dat geeft toch geen pas voor een programma dat nota bene door de EO wordt uitgezonden?

Ik zou zo nog een paar deelnemers aan het programma kunnen opsommen, maar ik laat het hierbij. Want het is eigenlijk zonde van uw tijd. Zoals het hele programma in mijn ogen zonde van de zendtijd is.

Gepubliceerd door Erik Driessen

5 thoughts on “Typisch Zwarte Water (column Wim Rietman)

 1. A van Dijk schreef:

  Nou Wim helemaal eens met jou. Wordt tijd voor bezinning bij de EO.

 2. Pieter Brouwer schreef:

  het Zwartewaterland is weergegeven zoals het daadwerkelijk is, we wonen en leven namelijk met een stel gekken in de buurt

 3. jan stoeten schreef:

  het bent gewoon de typische zwartewaterlanders met hun typische hobby’s , meest respect heb ik voor dhr. Visser die zich al jaren dag en nacht zich inzet voor de buitenlandse chauffeurs zich bekommerd om hun leven, chauffeurs die al weken of zelfs maanden weg van huis zijn . ze een warme douche wil geven met een warme plek, de kantine , effe bijkomen , Visser … een echte Barmhartige Samaritaan.een voorbeeld voor …….

 4. Helemaal eens met de column van Wim Rietman.

  Precies beschreven zoals ik er zelf en velen met mij er overdenken.
  EO onwaardig.

  Ze hebben in elk geval weer slachtoffer voor het programma
  Familie Diner.
  A. van den Burg van Kalsbeek

 5. Heb de collum gelezen.
  maar je moet veel met knipoog nemen

  Er is veel geregisseerd dat betekend dat veel dingen gestuurd naar bepaald verhaal

  Ben ook niet helemaal tevreden hoe ik beeld ben gebracht kwa verhaal wat eigenlijk niet klopt
  Maar ga inhoudelijk niet verder op in
  Omdat de situatie niet veranderd
  Groet Roelof Jan

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500