Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 augustus 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jan Terlouw bij Bevrijdingsavond in de Grote Kerk

Geplaatst op: 26 februari 2020

Op DV dinsdag 14 april belegt de Stichting tot behoud van de Genemuider bovenstem een Bevrijdingszangavond in de Grote- of St. Nicolaaskerk. Die dag is het precies 75 jaar geleden dat Genemuiden door een onderdeel van  het Canadese leger werd bevrijd. Jan Terlouw is bij de avond aanwezig.

Op een passende wijze zal dit bijzondere feit herdacht worden. Allereerst de eerste psalmen die op zondagmorgen 15 april 1945 in de kerken van Genemuiden gezongen zijn. Verder het Canadese Volkslied en drie bekende Valeriusliederen en als afsluiter het Wilhelmus.

Om de betrokkenheid van deze herdenking in de samenleving te vergroten heeft de Stichting tot behoud van de Genemuider bovenstem alle basisscholen in Genemuiden, Mastenbroek en Kamperzeedijk benaderd of zij aandacht willen schenken aan het Canadese Volkslied en de liederen uit de fraaie bundel van Valerius : ‘Wilt heden nu treden’, ‘Gelukkig is het land’, en ‘Komt, nu met zang.’ “Deze bekende Vaderlandse liederen dreigen vergeten worden in onze samenleving. Als Stichting willen wij graag deze mooie liederen ook in ere houden!”

Bijzonder is dat schrijver Jan Terlouw, inmiddels 88 jaar, een bijdrage zal leveren over zijn herinneringen aan de oorlog én de bevrijding in 1945.  Van schrijver Jan Terlouw verscheen in 1972 het jeugdboek ‘Oorlogswinter’ dat tot op de dag van vandaag een enorme populariteit geniet.  Ook zijn jeugdboek ‘De Koning van Katoren’ mag zich verheugen in diverse herdrukken. Jan Terlouw bracht een deel van oorlogsjaren in Wezep door, en maakte de bevrijding van Zwolle en Kampen van nabij mee.

Verder werken mee de organisten Arend Booi en Jan Koster en leerlingen van de trompetklas van Maurice van Dijk. Gert Jan Westhoff opent deze bijzondere bijeenkomst. Hij zal kort stilstaan bij Bevrijding op zaterdag 14 april.  De Burgemeester van Zwartewaterland, de heer ing. E.A. Bilder, verzorgt de sluiting.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500