Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Treurige taferelen (ingezonden brief)

Geplaatst op: 2 maart 2020

Vrijwel alle politieke partijen in de gemeenteraad van Zwartewaterland spreken in koor uit dat de overheid zich moet opstellen als een betrouwbare partner. Altijd verdacht als je dit zo vaak moet roepen. Het hoort namelijk een vanzelfsprekendheid te zijn. 

Nu zijn plotseling de afspraken uit het verleden alles bepalend. Nu zijn domme afspraken uit het verleden, koste wat het kost, cruciaal. Zo cruciaal zelfs dat ze instemmen met opnieuw een enorme aanslag op de natuur en landbouw. Kennelijk zijn de gemeentebestuurders andere afspraken uit het verleden zogenaamd vergeten. Hoe ver moet ik teruggaan om de bestuurders te herinneren aan afspraken die nooit zijn nagekomen. Zelfs groenstroken in bestemmingsplannen zijn verkocht als bedrijventerrein.

Al 20 jaar is er geen gemeentebestuurder geweest die in de richting van de bewoners heeft geroepen dat hier de afspraken kennelijk niet cruciaal waren. Hoe betrouwbaar was de overheid bij de aankoop van de landbouwgronden bij de Driehoek. Hoe betrouwbaar is de overheid als het gaat om onderzoek over de luchtkwaliteit. Hoe betrouwbaar is deze overheid als het gaat om het versterken van de natuur en landschap. Met alle respect voor de lastige rol die een gemeente heeft in de afweging van alle belangen, wil ik hier toch even een punt maken.

Het punt van de betrouwbare overheid is wat mij betreft van toepassing op alle dossiers. Een overheid die instemt met het behouden van de weidsheid in de polder Mastenbroek, het Nationaal Landschap omarmt en warm loopt als het gaat om de Nota Belvedere is onbetrouwbaar als het ook instemt met verdere verstening. Het mag niet zo zijn dat afspraken waar een forse schadeclaim aan vast zit voor de overheid zwaarder wegen. Je hebt nu eenmaal van die afspraken waar je later spijt van krijgt. Dan ga je weer om tafel zitten en maak je andere afspraken. De gemeentebestuurders willen blijkbaar geen andere afspraken maken.

‘Afspraak is afspraak’ wordt er geroepen en dan lijkt het alsof ze een geweldige betrouwbare partner zijn. Ten diepste bestaat er treurig weinig wil om nog iets constructiefs te doen voor de natuur en landbouw. Eigenlijk zijn de afspraken uit het verleden die de gemeente uit de financiële problemen helpen wel belangrijk en de afspraken over natuur, landschap en natuur niet. Ondanks dat ze zo graag een betrouwbare partner willen zijn, zijn ze ontrouw aan alles wat met afspraken heeft te maken over ecologie, natuur, cultuurlandschap en het milieu.

Anne Lok-Pierik

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500