Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 augustus 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Burgemeester op de koffie bij diamanten bruidspaar

Geplaatst op: 4 maart 2020

Foto: Gijs Leusink/Breman.net

Feest aan de Trompstraat. Klaas en Henny Rook gedenken vandaag dat zij elkaar 60 jaar geleden het ja-woord gaven. Namens de gemeente Zwartewaterland ging burgemeester Bilder bij het echtpaar op de koffie om hen geluk te wensen met deze diamanten mijlpaal.

Klaas Rook kreeg 64 jaar geleden een oogje op Henny. Henny woonde in De Moespot en was een boerendochter. Zij hielp haar ouders met het gezin en met de werkzaamheden op de boerderij. De belangstelling was wederzijds en als snel werd de verkering een feit. Na vier jaar trouwden ze in het gemeentehuis in Vollenhove.

Klaas kwam uit ‘Het land Veno’ (Sint Jansklooster) en werkte als timmerman bij Van der Steeg in Genemuiden. Klaas maakte in zijn loopbaan bijzondere dingen mee. “Direct na het afronden van de ambachtsschool kon ik aan de slag in Zeeland om te helpen na de watersnoodramp. Als zestienjarige verdiende ik daar 19 gulden in de week”, vertelt Klaas.

Klaas en Henny woonden de eerste jaren van hun huwelijk in een woonwagen aan De Buitenhaven. Noodgedwongen, want er heerste woningnood in Genemuiden. Henny vertelt “Het was een bijzondere tijd. We hebben er de strenge winter van ’62 /63 meegemaakt. Zelfs een evacuatie vanwege het hoge water”. En zoals in Genemuiden gebruikelijk kreeg Klaas al gauw een bijnaam ‘Klaas de Timmerman’. Na ruim drie jaar verhuisden ze naar een nieuwe woning in de Schoolstraat en later bracht een tweede verhuizing hen naar de Trompstraat. Klaas en Henny wonen ze nog steeds met plezier in Genemuiden.

Zingen is een grote hobby van beiden. Henny zong bij ‘De Zeeklank’ en later bij ‘Excelsior’. Klaas zette zijn zangtalent in bij ‘Anders dan Normaal’. Aan aandacht ontbreekt het Klaas en Henny niet. “Het is hier een zoete inval. Er is altijd wel iemand die komt aanwaaien. Daar genieten wij enorm van”. Het echtpaar kreeg drie dochters. Daar kwamen later negen kleinkinderen en zes achterkleinkinderen bij. Eén kleinkind en achterkleinkind wonen in Nieuw Zeeland.

“We zijn dankbaar voor de tijd die ons samen is gegeven. De liefde voor elkaar is daarbij het belangrijkste”, aldus Klaas en Henny. Het huwelijksjubileum vieren ze met ‘een weekendje weg’ met kinderen, klein- en achterkleinkinderen in een natuurboerderij in Wapserveen.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500