Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 mei 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Moord in Zwartewatersklooster

Geplaatst op: 6 maart 2020

Met de vondst van een schedel in een leeggelopen kooiplas en de daaropvolgende moord in een nabijgelegen eendenkooi heeft Edwin Zonneveld wederom een pakkende thriller weten te schrijven. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het buurtschap Zwartewatersklooster, gelegen tussen Hasselt en Zwartsluis. Hier bevinden zich twee eendenkooien en… de legende over de gesneuvelde ridders in de Slag bij Ane, die in dit buurtschap begraven zouden liggen. 

Hoe het idee voor het boek precies ontstaan is weet Zonneveld niet eens meer, maar het verhaal over de gesneuvelde ridders in de Slag bij Ane sprak hem aan, evenals de eeuwenoude eendenkooien die in het rustieke buurtschap Zwartewatersklooster liggen. Door feiten en fictie en het heden en verleden op verrassende wijze te combineren, weet hij wederom een meeslepend boek op tafel te leggen. Een boek dat enerzijds herkenbaar is door bekende plekken en gebouwen uit de regio een rol te laten spelen, maar anderzijds ook spannend is en doet denken aan de boeken van Baantjer.

Alles over het functioneren van een eendenkooi leerde Zonneveld van kooiker en buurman Roelof de Jonge uit Belt-Schutsloot. Zonneveld: “Op een stormachtige dag in januari 2019 kreeg ik van Roelof een rondleiding door zijn eendenkooi. Hij leerde me hoe een eendenkooi functioneert en wat het beroep van kooiker inhoudt. Ik vond het reuze-interessant. We moesten heel stil zijn en fluisteren, anders zouden de eenden van ons schrikken. De Jonge leende me ook een oud boek over eendenkooien. Hier heb ik veel informatie uit gehaald.”

Het schrijven vorderde en in februari was Zonneveld aanwezig in het Kraantje, waar hij met chefkok Peter Platje over zijn boek sprak. “Is het geen leuk idee om er een spel bij te maken om in het restaurant te spelen?” vroeg Platje hem. Zo gezegd, zo gedaan. Na heel wat denkwerk en het plakken van talloze post-it’s was de basis van het spel ontstaan. Elementen uit het boek vormen de acties binnen het spel en de stapel kaarten refereert aan spreuken en gezegdes afkomstig uit het kooikersvak. Met deze basis ging Zonneveld naar Hans Winter van Active Creations, die het designwerk op zich heeft genomen. Het resultaat: een prachtig bijbehorend bordspel waarbij de spelers moeten oppassen om niet in de vangpijp van de eendenkooi terecht te komen, anders kon je nog weleens de nek omgedraaid worden…

Kenmerkend aan de boeken van Zonneveld is dat elk verhaal zich afspeelt in de regio. Na Gezworen Wraak, Vermist in de Kragge, de Schutslootmoord en Dodelijke Driehoeken, speelt ook Schedeljagers zich af in de Kop. Het boek is het vijfde deel in zijn inmiddels welbekende inspecteur Starck-reeks, waarin de inspecteur opnieuw een brute moord op heeft te lossen.

Het boek Schedeljagers is uitgegeven door uitgeverij aquaZZ en is verkrijgbaar onder isbn 97894930

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500