Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vernieuwde coalitie wil betere balans tussen economie en natuur

Geplaatst op: 6 maart 2020

Een ‘tevreden formateur’ Tamme Spoelstra presenteerde vrijdagmiddag het nieuwe college van B en W. Volgens verwachting treedt de PvdA met beoogd wethouder Harrie Rietman toe. “Het is me wat overkomen, maar ik heb er veel zin in”, aldus de socialist uit Genemuiden. Zijn partij heeft onder meer een goede balans tussen economie en natuur afgedwongen.
Dat betekent niet dat er een streep gaat door de uitbreidingen van het industrieterrein in Genemuiden, zei hij vrijdag. “We hebben afgesproken dat we geen discussies over gaan doen over democratisch genomen besluiten. Maar we hebben wel indringend besproken dat we zo niet kunnen doorgaan”, aldus Rietman, die zich onder meer gaat bezighouden met de energietransitie en ruimtelijke ontwikkeling.
De Genemuidenaar gaat voor een kleine twee jaar de uitdaging aan en heeft niet de ambitie om langer door te gaan. “Er zijn veel redenen om deze functie niet aan te nemen, maar het wethouderschap is heel uitdagend. Bovendien willen we niet weglopen voor de verantwoordelijkheid. Natuurlijk is het raar dat je nu toetreedt tot het college waar je eerst twee jaar oppositie tegen hebt gevoerd, maar dat is geen reden om dit niet te doen.”
Volgens Rietman was er vanaf het eerste gesprek veel onderling vertrouwen tussen de drie partijen. Nieuwe collega’s Slingerland en Knol zien de samenwerking ook zitten. “Blij dat er een ervaren bestuurder bijkomt. Een nieuwe focus aanleggen na twee jaar is ook goed”, aldus Gerrit Knol. “Een stevige wethouder”, zegt Slingerland over Rietman. “En dat is nodig ook, want er ligt veel werk.”
Met de komst van de PvdA gaat de coalitie ook meer werken aan betaalbare woningen voor starters. Bovendien moeten de leefbaarheidsplannen voor de zomer klaar zijn en blijft het accent liggen op meedoen aan sport en cultuur. Ook moet de beleving van het buitengebied beter. Een ambitie is om de Olde Maten beter toegankelijk te maken en om de wandel- en fietspaden te verbeteren. Ook wil de PvdA een ruimer armoedebeleid.
VVD en GemeenteBelangen kunnen volgens Spoelstra grotendeels instemmen met de koers. Het CDA gaat het akkoord nog bestuderen. Blij is Spoelstra dat er ook gesproken is met BGZ.

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Vernieuwde coalitie wil betere balans tussen economie en natuur

  1. Cor Pierik schreef:

    Zo benieuwd hoe in de ogen van onze nieuwe wethouder er een goede balans tussen economie en natuur uitziet! Het lijkt me goed om ook eens wat rond te kijken in andere gemeenten, zoals Ommen, Dalfsen, Molenwaard of Schoonhoven.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500