Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Klasen en Post vinden eerste kievitsei

Geplaatst op: 9 maart 2020

Maandag is op een weiland aan de Julius van Hasseltweg op Kamperveen het eerste kievitsei in de IJsseldelta gevonden. De gelukkige vinders waren de weidevogel vrijwilligers Henk Klasen en Jan Post uit Genemuiden.

Het ei werd om 10.50 uur gemeld bij de weidevogel coördinator en is zoals gebruikelijk gecontroleerd door de ANV Camperland. Hierbij is vastgesteld dat het om een vers kievitsei gaat. Met de vondst van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen in de IJsseldelta echt begonnen.

De heren waren vorige week ook al gesignaleerd in het gebied maar vandaag was het raak. Ze vonden niet alleen het eerste ei maar ook nog twee legsels met 1 en 2 eieren. Henk en Jan zijn beiden al meer dan 50 jaar goede bekenden in de weidevogel bescherming. Wanneer het voorjaar zich weer aanbied en de kievit de eerste baltsende geluiden maakt, zijn niet meer te houden en moeten ze het land in.

Vorig jaar werd in de IJsseldelta het 1e ei gevonden op 8 maart op de Mandjeswaard. Vroeger was het traditie om het 1e kievitsei aan te bieden aan een hooggeplaatst persoon. Dit is nu verboden. Rapen mag niet meer.

Agrarische Natuurvereniging Camperland beloont Henk en Jan als vinders van het 1e ei in de IJsseldelta met een prijs ter waarde van €. 100,– euro. Dit om de vrijwilligers te stimuleren nesten van weidevogels te beschermen.

De uitreiking vindt plaats tijdens de Algemene Ledenvergadering op 1 april 2020 in het Trefpunt te Mastenbroek.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500