Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Als jij de vrachtwagenchauffeur ziet, ziet hij jou ook’

Geplaatst op: 10 maart 2020

“Wat doen we als we een vrachtwagen zien?”, vraagt Muus Hulleman, instructeur bij Jobtrans, dinsdagmorgen aan kinderen van de Eben-Haëzerschool. Hij geeft vandaag en donderdag voor les aan ruim 320 basisschoolkinderen. Zij leren daar hoe ze om moeten gaan met de dode hoek van een vrachtwagen.

“Ver uit de buurt blijven”, antwoordt een van de kinderen. En dat blijkt het goede antwoord. “Minimaal drie meter achter de vrachtauto blijven”, adviseert Hulleman.

Blijf altijd rechts en ruim achter de vrachtauto, krijgen de kinderen als tip mee uit het instructiefilmpje dat ze te zien krijgen. “Als er een vrachtwagen bij een rotonde staat, ga er dan niet naast staan. De chauffeur kan je dan niet zien.”

Na de Nationale Veilig op weg-test krijgen de kinderen instructies bij de vrachtwagen zelf. “Hoeveel spiegels heeft deze vrachtwagen?”, vraagt Gijs van Dalfsen aan de leerlingen. Die lijken nogal te schrikken van het hoge aantal.

De cursus blijkt leerzaam. “Heeft deze vrachtwagen een dode hoek?”, maakt Van Dalfsen het nog even makkelijk. Als hij vervolgens vraagt waar die dan zit, blijkt het al moeilijker.

Veilig Verkeer-medewerker Jan Beens geeft de kinderen een handig ezelsbruggetje mee. “Als jij de chauffeur kan zien, dan kan de chauffeur jou ook zien.” Om het zicht zelf te ervaren nemen de kinderen even later plaats in de vrachtwagen. Dat is een gewild onderdeel van de cursus, die in het verleden plaatsvond op de parkeerplaats van Sportclub Genemuiden.

Na een open dag van Jobtrans en het zien van de mogelijkheden daar, werd het balletje omgegooid om de cursus bij het lokale bedrijf te gaan doen. Dat bleek een schot in de roos.

De groepen 7 en 8 uit Genemuiden en van de Kamperzeedijk zijn deze week te gast aan de Nijverheidsstraat. Met wat extra verkeersveilige bagage zijn ze klaar om weer de weg op te gaan.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500