Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kerkdiensten: aangepast of afgelast

Geplaatst op: 13 maart 2020

De Jachin en Boazkerk van de GerGem Genemuiden.

Kerken in Genemuiden nemen ook maatregelen in verband met het coronavirus. Leden zijn zondag niet welkom in de Gereformeerde kerk, waar de avonddienst vervalt.

De ochtenddienst gaat wel door, maar met alleen een paar mensen in de kerk die de dienst opnemen. Die begint om 10:00 uur en is korter dan gebruikelijk. De kerkenraad probeert de dienst aan te laten sluiten op de kerkdienst van ds. René de Reuver, die zondagochtend om 9:20 wordt uitgezonden op NPO 2.

De maatregelen gelden voor komende zondag, daarna worden die geëvalueerd. “De kans is groot dat het op de andere zondagen ook op een andere manier dan anders gaat”, aldus scriba Filmon van Ittersum.

De Hersteld Hervormde kerk opent wel haar deuren, maar splitst de gemeente op. Een deel van de leden is ‘s ochtends welkom, en wordt verspreid over drie zalen waar maximaal 100 personen tegelijk in mogen. ‘s Middags geldt hetzelfde voor een ander deel van de gemeente. De diensten beginnen op de normale tijden (9:30 en 15:30 uur). De bediening van het Heilig Avondmaal op zondag 22 maart vervalt.

Bij de CGK Genemuiden gaan de diensten wel door. De kerkenraad verzoekt de gemeenteleden één dienst in de kerk bij te wonen en één dienst via internet te beluisteren. Twee wijken bezoeken de morgendienst en twee andere wijken de middagdienst. Omdat er geen crèche is verwacht de kerkenraad ruim onder de 100 aanwezigen te blijven per dienst, mede omdat mensen met griepachtige verschijnselen en kwetsbare personen (ouderen/mensen met zwakke gezondheid) verzocht worden de diensten niet te bezoeken.

Ook verzoekt de kerkenraad de gemeente verspreid door de kerk te gaan zitten en ruimte te laten tussen de leden. Gezinnen kunnen wel naast elkaar zitten. Vanwege de maatregelen zijn de diensten alleen toegankelijk voor gemeenteleden.

De kerkenraad van de Hervormde gemeente heeft besloten om op de zondagen 15, 22 en 29 maart geen bijeenkomsten te houden in de Grote kerk en het Hervormd Centrum. Op de betreffende zondagen zullen diensten plaatsvinden, die via de kerkomroep of kerkradio worden uitgezonden. De morgendiensten (09:30 uur) zal ds. Hulsman deze diensten vanuit de Grote Kerk voorgaan. In de avonddiensten (19:00 uur) zal een dienst uit het preekarchief worden uitgezonden.  Alle andere wekelijkse activiteiten die onder verantwoordelijkheid van de hervormde kerkenraad vallen tot en met 31 maart zullen worden stopgezet.

De Gereformeerde Gemeente bespreekt morgenochtend wat er zondag gaat gebeuren. De uitkomst daarvan wordt ook gepubliceerd op Genemuiden Actueel.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500