Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Corona (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 14 maart 2020

“Je zou eens een stukje over het Corona-virus moeten schrijven”, zei de vrouw van middelbare leeftijd tegen me. “De wereld staat op de kop”, zo voegde ze er hoofdschuddend aan toe.

“Ik heb eigenlijk twee hele goede redenen om dat niet te doen”, antwoordde ik.

“Allereerst gaat het de hele dag al bijna nergens anders meer over en bovendien mis ik op dit punt de nodige kennis van zaken. Dus geeft u me eens een goede reden waarom mijn mening er op dit punt toe zou doen….”, kaatste ik de bal terug.

“Omdat je er door de regel nogal afwijkende, maar wel duidelijke standpunten op na houdt. Daarom”, hield de dame halsstarrig vol. Ik besloot de laatste mening maar als een compliment op te vatten.

Want natuurlijk houdt het virus mij ook meer bezig dan me lief is. Er is letterlijk geen ontkomen meer aan. Elke dag zijn er nieuwe ontwikkelingen met voorlopig meer negatieve dan hoopvolle signalen.

Voorop staat natuurlijk het menselijke leed. En stukje bij beetje volgt er nu ook steeds meer economische schade. De internationale beurzen hebben al gigantische klappen gehad, terwijl de negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven langzaam maar zeker zichtbaar worden. Ik ben geen econoom, maar voorzie helaas een dramatisch tweede kwartaal. Daar heb je eerlijk gezegd ook geen glazen bal voor nodig.

In mijn eigen werk word ik steeds meer met het Corona-virus geconfronteerd. Ik sprak een collega die de toegang tot een bouwmarkt werd ontzegd. Klanten mochten de zaak wel betreden, maar vertegenwoordigers niet. De logica van deze beslissing ontbrak me, maar het was wel de realiteit.

En ook prive verandert er nogal wat. Alle sportwedstrijden zijn afgelast. Er worden alternatieve kerkdiensten gehouden en ga maar zo door. Bruiloften worden zelfs afgeblazen. In het laatste geval zou men kunnen denken: “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”, maar zelfs mijn cynisme bereikt uiterst zelden dergelijke niveaus.

Ik vrees eerlijk gezegd dat we er nog lang niet zijn en het is misschien flauw om te schrijven, maar de houding van onze regering versterkt die mening slechts.

Het kabinet heeft het volste vertrouwen in de koers van het RIVM (de rijksdienst voor volksgezondheid en milieu). Helaas word ik de laatste tijd bijna alleen maar teleurgesteld als het om onze landelijke overheid gaat. Op vele vlakken blijkt dat we de boel niet best op de rij hebben in Den Haag.

Ik vind het ook vreemd dat het RIVM nog steeds aantallen gevallen positieve gevallen van het virus in Nederland meldt. Het is door allerlei redenen bijna onmogelijk om een test te laten doen op het coronavirus. Hoe weet je dan hoeveel mensen besmet zijn?

In Italië staat het dagelijks leven inmiddels volledig op de kop. Gisteren (vrijdag 13 maart) vielen er een recordaantal van 250 doden. Het land heeft Nederland er herhaaldelijk op gewezen dat wij in hun ogen veel te weinig maatregelen treffen.

De Italianen voorzien op deze manier in Nederland eenzelfde situatie als in hun land.

Laten we hopen dat het niet zo ver komt, maar ik houd mijn hart vast.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500