Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Documentairemakers onder de indruk van Hasselt

Geplaatst op: 17 april 2020

“We willen niet alleen het leed laten zien in Hasselt, maar ook hoe de samenleving zich er samen doorheen sleept deze tijd.” Daniel Godinho Veiga is samen met cameraman Manne Havinga druk met een documentaire voor RTV Oost over het leven in Hasselt tijdens coronatijd. “Overal zijn mensen bereid mee te werken, dat vind ik heel bijzonder”, vertelt Godinho Veiga.

Het vastleggen van de verhalen moest van binnenuit de samenleving gebeuren en daarom wilde het duo de hele week in Hasselt verblijven. De B&B op het schip de Oude Jan kan nu geen gasten ontvangen. Daarom bood eigenaar Henk Fernhout beide journalisten gratis het gastenverblijf aan. De leefruimte is nu ingericht als montageruimte.

Godinho Veiga en Havinga hoefden niet lang door Hasselt te wandelen voor zij helemaal werden opgezogen in de ‘Hasselter bubble’, zoals zij het zelf omschrijven. “We maken werkdagen van 16 uur en gaan van het ene verhaal naar het andere”, vertelt Havinga die zichtbaar onder de indruk is van wat hij hoort en ziet deze dagen. “Het meest bijzonder hier vind ik dat de mensen overal bereidwillig zijn. Vaak is er een drempel, maar die drempel is er nu helemaal niet. Mensen hebben de tijd en delen soms de meest intieme verhalen met ons.

“We mochten een uitvaart bijwonen en vastleggen hoe anders dat nu gaat met maar een paar familieleden verspreid in de kerk. De oudste zoon van de overleden vrouw was achteraf zo blij met de montage, dat hij ons een zak hazelnoten heeft gebracht”, vertelt Godinho Veiga die een totaal andere werkweek heeft dan normaal. “Ik werk als verslaggever voor RTV Oost en combineer nieuwsuitzendingen met sportverslaggeving. Maar nu heb ik natuurlijk geen sportklussen. Ik had dus ineens tijd over. Manne is freelancer en een goede vriend van mij. Daarom kunnen wij dit ook zo samen doen, zo intensief.”

De twee hopen door meerdere kleinere verhalen te vervlechten een compleet beeld te schetsen van Hasselt en de Hasselters. “Vooraf werd veel geklaagd hoe Hasselt tot dusver in beeld was gekomen in de landelijke media. Bijvoorbeeld door het vooral als een Biblebelt-plaats weg te zetten.” En ja, ook dominee Westerhout wordt gevolgd, maar ook Lennaerd van Dijk van Vivánt en Jenneke Kroes die net haar winkel heeft geopend.

Godinho Veiga en Havinga zijn in Hasselt positief verrast over de gastvrijheid en openheid van de Hasselters. “Ik had verwacht dat de gemeenschap veel meer gesloten was”, bekent de RTV Oost-journalist. “Mensen hier hebben de behoefte hun eigen verhaal te doen tijdens deze crisis, maar wel dat ze het als gemeenschap met elkaar willen doormaken.”

Het is voor beiden de allereerste serieuze documentaire die zij hebben gemaakt. De twee journalisten wilden zoveel mogelijk wegblijven van interviews in de documentaire. Godinho Veiga: “We willen vooral vastleggen wat we zien en zo weinig mogelijk regisseren.”

De documentaire ‘STEUN, Hoe Hasselt vecht tegen het coronavirus’ duurt ongeveer 35 minuten en is zondagavond om 17.20 uur voor het eerst zien op RTV Oost. Deze wordt vanaf dat moment elk uur herhaald op de avond. Vanaf 20.00 uur is de uitzending ook op YouTube te bekijken.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500