Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 januari 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kransenlegging in coronatijd: ‘hopelijk is dit eenmalig’

Geplaatst op: 4 mei 2020

Tekst Erik Driessen, Foto's Richard Ruijg, Video Benny Breman/Pieter Polman

Burgemeester Bilder legde maandagochtend samen met vertegenwoordigers van de Oranjevereniging, de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland en de Oud-Indiëgangers kransen bij het oorlogsmonument in het Springerpark. “Laten we hopen dat dit eenmalig is”, zegt Bilder voor de historische kranslegging in coronatijd.  

Een stilte met honderden mensen is stiller dan een stilte met een handvol aanwezigen, blijkt maandagochtend rond 09.30 uur. Een officiële Dodenherdenking is het niet en dus klinkt het geluid van passerende auto’s en het getimmer van werklui. Een duif duikt nog snel een ritselend struikgewas in. “Normaal gesproken is de belangstelling altijd indrukwekkend”, zegt Bilder in een verder leeg Springerpark.

Dat doet hij tegen Gerrit Jan Beldman van de Oranjevereniging, Joop Buitink die een krans legt namens de Oud-Indiëgangers (waaronder zijn vader) en Wout van Olst van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland. Die laatste had vandaag eigenlijk gasten gehad. “Nabestaanden van de Joodse familie Herschel zouden uit Australië overkomen, onder meer voor deze herdenking”, vertelt Van Olst, die een boek schreef over de in Genemuiden geboren familie, waarvan velen omkwamen in de oorlog.

Van Olst heeft zich recent ook weer ingezet voor de familie. “In Amsterdam wordt gewerkt aan een monument, met daarop de namen van de vermoorde Joodse inwoners van ons land. Daaraan is een adoptieplan gekoppeld. Ik heb het initiatief genomen om de zeven namen van de familie Herschel financieel te laten adopteren door Gaellemunigers. In no-time was het geregeld. Geweldig dat iedereen hieraan mee wilde werken.”

Burgemeester Bilder staat later die ochtend in Zwartsluis en Hasselt wat langer stil bij het leed dat de Joodse Zwartewaterlanders is aangedaan. Daar zijn Joodse begraafplaatsen. In Genemuiden benoemt hij nadrukkelijk de inzet van de Nederlanders die in voormalig Nederlands-Indië moesten vechten en staat hij stil bij de vaak jonge mensen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid die nu al 75 jaar bestaat in Nederland.

Bilder legde maandag in alle vier kernen kransen. Hij begon aan de Kamperzeedijk, waar hij samen met Dorpsraad-voorzitter Jan van den End en Driester-leerlinge Suhong Min een krans legde. Suhong Min droeg ook een gedicht voor.

Bekijk een verslag van de kransleggingen in Zwartewaterland in de onderstaande video die in samenwerking tussen Breman.net en Genemuiden Actueel tot stand is gekomen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500