Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden gek op steen in de tuin

Geplaatst op: 16 mei 2020

Genemuidenaren houden niet van groene vingers en hebben liever steen in de tuin. Dat is althans de conclusie van tijdschrift De Groene Amsterdammer dat onderzoek heeft gedaan naar de Nederlandse tuinen. Die in Zwartewaterland beschikken over het minste groen en dat lijkt vooral door Genemuiden te komen: maar liefst twee wijken behoren tot de tien Nederlandse wijken met het minste groen.

Genemuiden Noord-Oost is zelfs de wijk met het minste aantal planten, bloemen of gras van Nederland. Maar 13 procent van de tuinen bestaat daar niet uit steen. Welke wijk het tijdschrift daarmee bedoelt is niet helemaal duidelijk, want onder meer het industrieterrein behoor tot het noordoosten.

Volgens de Groene Amsterdammer is de situatie in Genemuiden wel serieus. Slechts 13 procent van de tuinen zou uit groen bestaan, bij de nummer twee (Urk) is dat al 22 procent en bij de nummer drie Bunschoten 25 procent.

Een verklaring voor het gebrek aan groen zoekt het blad in de volksaard van de Genemuidenaren:

“En daar komen we wellicht bij de volksaard van de Gællemuniger. Hier komen de bouwbedrijven vandaan, makers van hout en steen en tapijt. Hun werknemers wonen om de hoek, wat te zien is aan de bedrijfsbusjes voor de woonhuizen. Het zijn hardwerkende arbeiders die op mooie zomeravonden op hun eigen terras genieten van gebakken vis. De tuintjes zijn vaak klein, maar wat nog meer opvalt is dat ze vooral zijn volgebouwd met schuurtjes, overkappingen, uitbouwen en terrassen. Sommige mensen hebben gras, maar dat is dan wel kunstgras, afkomstig van de lokale kunstgrasfabriek – want ook daarin is Genemuiden groot.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500