Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De Wroeters ruimen op en hebben weer plek

Geplaatst op: 23 mei 2020

Een flinke berg afval ligt zaterdagochtend langs de oprit naar het complex van De Vruuters/Wroeters. Resultaat van een vrijdag noeste arbeid. “We hebben met vijftien vrijwilligers opgeruimd en vrijkomende akkers netjes gemaakt”, zegt Herman Selles bij zijn eigen akker. De klus staat min of meer symbool voor nieuw beleid bij de tuinders aan de Randweg.

“Na een dag werken lekker je kop leeg maken”, zegt Selles even later als hij in gesprek is met het echtpaar Winters over de geneugten van de hobby. “Je stopt iets in de grond en vervolgens kun je het er wel uitkijken. Dat herkent elke tuinder denk ik wel”, zegt Reint Winters over zijn plezier in het tuinieren. “Het past ook bij deze tijd, waarin mensen meer waarde hechten aan wat op hun bord ligt”, vervolgt Selles.

Hij staat bij een van de akkers die vrijkomt. Die zijn allemaal ruim 200 vierkante meters. “Flinke stukken, maar je kunt ze tegenwoordig ook onderverhuren. Dat maakt tuinieren ook aantrekkelijk voor mensen met wat minder tijd. De afgelopen jaren zien we nog wel eens dat mensen met veel enthousiasme beginnen, maar na verloop van tijd toch afhaken. In deze hobby gaat veel tijd zitten, zeker met die grote akkers.”

Wie nu het plezier van een moestuin wil ontdekken, komt wel in een soort van gespreid bedje dankzij het werk van de vrijwilligers. “We hebben al het plastic verwijderd. Dat staat niet mooi en past ook niet bij het biologische karakter waar we steeds meer naartoe gaan. We maaien een braakliggend terrein vanaf nu ook mee. Dat scheelt een nieuwe tuinder heel veel werk en energie: de aardappelen kunnen nu zo de grond in”, zegt Selles, die erop wijst dat er ook een aantal akkers met schuurtje beschikbaar zijn.

Hij ziet een kentering op de landerijen, zoals dat door heel Nederland gebeurt. “Deze hobby heeft last van vergrijzing. Jonge mensen hebben vaak te weinig tijd. Aan de andere kant zie je de functie veranderen. Vroeger huurde iemand bouwland uit financiële overwegingen: als je een groot gezin had, kon je op deze manier relatief goedkoop alle monden voeden. Tegenwoordig zie je steeds meer vrouwen, bijvoorbeeld met hun kinderen”, zegt Selles, die vermoedt dat het beleid van de vereniging op ten duur ook gaat veranderen. “Als mensen weinig tijd hebben, moet je ze misschien meer ontzorgen. Als vereniging kun je aanbieden op meer werkzaamheden uit handen te nemen. Maar dat is toekomstmuziek.”

Ondertussen blijkt tijdens een rondgang het plezier dat de akkers mensen geven. “Kom eens even mee…”, klinkt het verderop, waarna iemand met trots de appel- en perenboompjes laat zien. “Deze moeten nog even staan…”, zegt de man als hij een stuk grond met sla- en andijvieplanten laat zien. “Oud-Hollandse groenten zijn het populairst”, vertelt Selles later. “Aardappelen staan nog steeds met stip op één, en daarna krijgen je bonen en bieten. En bijna iedereen heeft ook wel aardbeien en veel mensen experimenteren ook wel. Zelf heb ik bijvoorbeeld paprika.” De familie Winters: “En wij eten elk weekeinde asperge…”

De Wroeters zijn overigens blij met de hulp van de gemeente. Die voert het afval komende week af. Belangstellenden voor een akkers, of een deel daarvan, kunnen zich melden bij voorzitter Lute Noordstra 038 – 38 54 472. Ook een rondleiding is natuurlijk mogelijk. Voor de prijs hoeft niemand het te laten: voor 35 euro zijn al grote akkers beschikbaar.

Bekijk op de foto’s de oude en de nieuwe situatie bij De Wroeters:

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500