Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De zorgen van Johan Snel (ingezonden)

Geplaatst op: 23 mei 2020

Het is alweer ongeveer twee weken geleden toen ik ergens een artikel las over hoe een raadslid van onze gemeente zich druk maakte over het wel en wee van de plaatselijke horeca in deze tijd. Het ging over het autovrij maken van de Kerkstraat in Zwartsluis. Mooie woorden werden er in gebruikt en, het opende met “Meer terrassen in de Kerkstraat” ik pleurde bijna van mijn inmiddels door alleen mijzelf gebruikte barkruk!

De plaatselijke politiek gaat zich druk maken voor de horeca? Ik kon het bijna niet geloven, om er zeker van te zijn dat ik niet weer ééns lag te dagdromen midden in de nacht zocht ik contact met het desbetreffende raadslid en na een gesprek van ongeveer een half uur werd mij langzamerhand duidelijk dat het artikel echt was!
Wanneer je door de Corona-shit nogal hard word geraakt als horecabranche is alle steun welkom natuurlijk en al helemaal vanuit het politieke maar, na 20 jaar ondernemerschap ben ik niet zo snel meer enthousiast als het over goede voornemens vanuit onze overheidshuizen gaat.

Neem nou de nieuwe NOW-regeling waarvan men zichzelf nog steeds op de borst klopt van kijk ons eens even.., 90% van de loonkosten betalen we door! In elke talkshow zat er wel één en dat voor 2 weken lang! Tjonge wat was ik er blij mee.., maar helaas, het is de zoveelste politieke fopspeen! Inderdaad beter iets dan niets maar, wees dan in één keer duidelijk en praat niet in konijnen die later dan toch nog uit de hoge hoed komen springen.
Dus ik heb geleerd ‘prijs de dag niet voordat het avond is’

Zo ook nu na het lezen over de Kerkstraat en de grote terrassen.
Dezelfde week werd ik gebeld door een dame van het gemeentehuis, ze vroeg; u had contact gehad over de tijdelijke uitbreiding van de terrassen in Zwartewaterland? Ik antwoordde met ja en ze vervolgde, goed zo, dat is mooi. Wat zou voor u een oplossing kunnen zijn? Op mijn vraag of bij mij dan de Oosterbrugstraat autovrij kon worden gemaakt was het even stil en, het antwoord luide “ik kan mijn best doen maar weet niet of het lukt” of dat een politiek antwoord was of dat ze het echt meende weet ik niet maar omdat ze kennelijk nog geen 20 jaar werkzaam was bij de gemeente Zwartewaterland gaf ikzelf het ervaringsdeskundige antwoord maar “doe geen moeite dat gaat je niet lukken”.

Wat ik wel zou willen is het stukje links naast de Cafetaria, als daar een paar tafeltjes mochten staan dan was ik al blij! Ze ging zich er hard voor maken, complimenteerde mij met het feit dat ik er in ieder geval al over had nagedacht en ze nam afscheid…, het werd stil.., aan de andere kant van de lijn althans. Wat hoorde ik nou…, ik kreeg een compliment “dat ik er in ieder geval al over had nagedacht” ik.., die ieder nacht doorkom met hazenslaapjes maar, die voor een groot deel wakker ligt? Die iedere morgen voor de wekker opstaat? Die elke nacht ligt te dubben hoe nu verder? En die krijgt nu een compliment, dat ik er in ieder geval al over nagedacht had? Wtf! Ja! Ik slaap liever maar als je dan toch wakker ligt kun je maar beter nadenken van hoe nu verder.., nou, dat gebeurd dan overigens vanzelf kan ik u melden. Of het stukje terras er wel of niet bij mag weten we inmiddels nog steeds niet.

Na de persconferentie van de twee RIVM trekpopen Rutte en de Jong afgelopen dinsdag zou je denken dat onze plaatselijke overheid het plan met de eventuele grote terrassen in welke straat dan ook klaar had liggen en de woensdag erop uit zou rollen en de horeca-ondernemers daarvan op de hoogte zouden stellen, toch?
Na woensdagmorgen een aantal pogingen om contact te leggen met het gemeentehuis kreeg ik te horen dat de desbetreffende ambtenaren al naar huis waren omdat het donderdag Hemelvaartsdag was. Ik nam me voor om dan maar de havenmeester (belast met handhaving rondom Corona) vrijdagmorgen een berichtje te sturen met de vraag hoe nu verder? De beste man bevestigende mededeling over het vrij zijn van zijn beleidsmedewerkers op Hemelvaartsdag en melde dat de vrijdag daar ook bij hoorde. Het hadelingskader zal waarschijnlijk begin volgende week worden vastgesteld en zodra bekend komen ze direct weer op de lijn.

Ik begrijp dat we in een onbekend scenario leven op dit moment en dat er ook zeker wat aan de hand is maar, dat er van overheidswege zo makkelijk over een bedrijfstak word heen gestapt is werkelijk ongelofelijk!
Een bedrijfstak die al weken op slot zit in het ongewisse laten omdat het Hemelvaart weekend is? Ons word sluiting opgelegd (om nog steeds begrijpelijke redenen) maar, omdat elke veiligheid en/of gemeente eigen interpretatie mag en kan geven zouden we graag willen weten waar we aan toe zijn!! Hallo! We mogen weer open ja.., hoe gaan we dat doen?! Moet ik terras meubilair bijbestellen? Welke werkbare strategie moeten we maken? Hallo! Er zijn op dit moment mensen cq burgers met complete gezinnen afhankelijk van jullie beslissingen!! Hallo!!

Bij ons binnen is alles op het KHN protocol van 32 bladzijden dik in gereedheid gebracht, een protocol waar je tenminste nog iets mee kan. Het is weliswaar te vergelijken met wanneer de KLM een lijndienst met New York moet onderhouden op een blauwe bakfiets maar, ze hebben er bij de horeca-club goed over nagedacht en, hier kunnen wij wat mee en ook belangrijk, het is voor de handhaver ook duidelijk. Dus politiek! Hier hebben horeca deskundigen over nagedacht en hun best opgedaan.., uitrollen dan maar.., helaas! Het RIVM heeft zijn eigen viro(logische) interpretatie, niet meer dan twee aan een tafel, geen plexiglas schermen, hooguit 4 uit één gezin, niet meer dan 30 personen al heb je een tent zo groot als het Scheveningse strand, waar het overigens omdat de horeca nog gesloten was iets te veel mensen bijeen waren op Hemelvaartsdag. O ja.., en de anderhalve meter natuurlijk!
Ja jongens.., door de horeca te openen voor Hemelvaartsdag had de drukte zich wellicht wat meer kunnen verspreiden.

Men beseft zich nog steeds niet dat mensen elkaar opzoeken, ook buiten de horeca om, helemaal met dit mooie weer is het op veranda’s en in de tuinen best vertoeven. Begrijp me goed ik beschuldig niemand van het ‘niet’ in acht nemen van de anderhalve meter maar, bij de super en bouwmarkten heb ik toch enigszins mijn vraagtekens. Dezelfde vraagtekens ontstaan dan bij de gedachte dat ik straks aan de deur moet staan en mijn gasten het hemd uit de broek moet vragen voor dat ik ze binnen mag laten. Misschien zijn een paar winkelkarretjes de oplossing, dan loop je zonder een screen-gesprek zomaar naar binnen, zet je kar naast je neer en samen met de kar van je mede stamgast zit je op de veilige anderhalve meter uit elkaar aan de bar, je voor aankomende week bestelde vers getapte biertje te drinken. Proost!

Ik kan nog wel even doorgaan maar het is inmiddels 6:30 en ik ga koffie zetten. De nachtelijke gedachten staan dit keer op schrift en ik hoop dat er in ieder geval één iemand wakker van word!

Straks tussen 10:00 en 12:00 gaat ZwartewaterFM een rondje bellen met horeca-ondernemers in onze gemeente, ik ben benieuwd of er nog meer nachtelijke gedachten los komen, of er al ergens in een schuur een mega terras staat te springen, of er al plexiglas staat te wachten, of er al een twee of vier persoonsmenu’s zijn samengesteld, Of er al mondkapjes zijn besteld, of er al extra lenigen zijn aangevraagd, of het gezin-technisch nog uit te houden is, of zou ik de enige zijn die zich zorgen maakt?

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500