Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Waterschap zet waterpeil verder omhoog

Geplaatst op: 3 juni 2020

Als extra maatregel vanwege de droogte zet Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta)  de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen op tot boven het normale maximumpeil. Hiermee wordt extra water vastgehouden en bouwt het waterschap een buffer op om bij aanhoudende droogte zolang mogelijk aan de watervraag te kunnen voldoen. Het hoger opzetten van de waterpeilen geldt op dit moment alleen voor landelijk gebied en voor die regio’s waar de droogte merkbaar wordt.   

“Op dit moment heeft ons watersysteem nog voldoende ‘overcapaciteit’ om de waterpeilen extra hoog te zetten”, licht bestuurder Hans Pereboom toe. “In de afgelopen periode was de afvoer van de IJssel, het IJsselmeer en de Vecht ruim voldoende en relatief gunstig. We zien hierin een omslagpunt aankomen. Als we nu wachten, verliezen we kostbare tijd. En belangrijker nog: verliezen we kostbaar water.”

“Nauwkeurig te werk”
De optie om waterpeilen extra op te zetten, nam het waterschap ook tijdens de droge zomers van 2018 en 2019. Het bleek positief bij te dragen aan de beschikbaarheid van water voor de gebruikers, zoals inwoners, natuur en land- en tuinbouw. Pereboom: “Net als toen gaan we ook nu nauwkeurig te werk. Hoger gelegen gebieden hebben eerder last van de droogte – en dus ook eerder vraag naar water – dan bijvoorbeeld poldergebieden. Daarnaast letten we erop dat er geen schade voor derden uit voortvloeit.” Het waterschap volgt de weersverwachting nauwlettend om bij een weersomslag tijdig te kunnen anticiperen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500