Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Lokale belasting gaat omhoog

Geplaatst op: 9 juni 2020

Voor het eerst sinds 2014 verhoogt de gemeente Zwartewaterland de lokale OZB-belasting. Bovenop de inflatiecorrectie komt nog eens 5 procent. Dat komt voor een huishouden met een woning van 300.000 euro neer op 18 euro per jaar. Zo drastisch als 2014 is de maatregel niet. Destijds verhoogde de gemeente de belasting met 10 procent. De gemeente haalt met de verhoging 225.000 euro op.

De verhoging is volgens het college van B en W nodig om donkere wolken op afstand te houden. Dit jaar sluit de gemeente nog af met een overschot van een miljoen, maar de verwachtingen voor de komende jaren zijn somber. Deels omdat de bijdrages  vanuit het Rijk flink omlaag gaan, terwijl de gemeente voor dat bedrag wel dezelfde taken moet uitvoeren. Ook is onduidelijk wat de gevolgen zijn van de coronacrisis. “We lopen nu inkomsten als passantengeld in de havens en toeristenbelasting mis, maar aan de andere kant zijn er ook uitgaven niet gedaan. Op termijn is er nog veel onzeker. Wat gaat de economie bijvoorbeeld doen?”, vraagt wethouder Slingerland zich af.

Naast de belastingverhoging bespaart de gemeente op de leefbaarheidsplannen. Maar eigenlijk ook weer niet, verduidelijkt Slingerland. “We hebben goed geïnventariseerd waarvoor subsidies beschikbaar zijn. Met die inkomsten houden we de ambities uit onze leefbaarheidsplannen overeind, maar kunnen we wel toe met minder budget”, aldus de wethouder. De komende jaren diept de gemeente daarom 160.000 euro minder uit de eigen portemonnee op.

Ook komt er minder budget voor het wegwerken van verkeersknelpunten. Ook wat dat betreft valt de schade mee, zegt Slingerland. “We hebben vooral gekeken naar onderwerpen waarvoor we nog geen verplichtingen zijn aangegaan. Voor het wegwerken van verkeersknelpunten hadden we nog geen concrete plannen. Dat betekent niet dat het onderwerp helemaal van de agenda gaat. We houden budget over om gevaarlijke en onveilige plekken aan te pakken.”

Geld uitgeven doet de gemeente ook. Zo wordt een half miljoen euro voor het verbeteren van de eigen bedrijfsvoering en ICT. Dit gaat volgens het college om een broodnodige inhaalslag. Bovendien gaat er 100.000 euro naar het voorbereiden van de energietransitie.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500