Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente wil miljoenen in ICT investeren

Geplaatst op: 10 juni 2020

Als de gemeenteraad daar volgende week mee akkoord gaat, wil de gemeente Zwartewaterland 1,3 miljoen euro uitgeven aan het verbeteren van de ICT en de bedrijfsvoering. Ook gaan de jaarlijkse kosten omhoog met 250.000 tot 350.000 euro. Dat blijkt uit een raadsvoorstel. Volgens het college van B en W gaat het om een inhaalslag. Een gemiddelde gemeente van de omvang van Zwartewaterland geeft jaarlijks 1,9 miljoen euro uit, Zwartewaterland slechts 8 ton.

Zwartewaterland wil de bedrijfsvoering de komende jaren sterk verbeteren. Dat is nodig omdat gemeentes steeds meer ‘complexe taken’ van de Rijksoverheid op het bordje krijgen en omdat de samenleving steeds digitaler wordt.  Zwartewaterland kiest daarom voor aansluiting bij het zogenoemde Shared Service Centrum Overheid en Service, dat ondanks de internationale naam een samenwerkingsverband is tussen de provincie Overijssel en de gemeenten Zwolle, Kampen, Dalfsen en Westervel. Als Zwartewaterland wil aanpikken, moet het wel 1,3 miljoen euro investeren en ook het jaarlijkse budget verhogen.

Volgens het college is het nauwelijks mogelijk om dit als zelfstandige gemeente te doen. Staphorst kiest wel voor die weg. Ook die gemeente moet daarvoor 1,5 miljoen euro investeren. Desondanks is Staphorst uiteindelijk wel 25 procent goedkoper uit. Zwartewaterland kiest liever een andere aanpak, omdat de organisatie anders te kwetsbaar zou zijn. Bovendien is het lastig om op de arbeidsmarkt de juiste mensen te vinden vanwege ‘slecht concurrerende salarissen’.

De gemeenteraad spreekt zich op donderdag 18 juni uit over het onderwerp.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500