Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Landschap verandert ingrijpend, maar niemand weet het

Geplaatst op: 11 juni 2020

“Ik vraag me af hoeveel mensen weten wat er allemaal gaat gebeuren? Ik denk heel weinig”, verzucht Alfred Beens van de SGP donderdag na afloop van de gemeenteraadsvergadering. Hij heeft het over de zogenoemde Regionale Energie Strategie West Overijssel (RES), waarin de regionale overheden beschrijven hoe ze de energietransitie willen uitvoeren. De opgave voor Zwartewaterland is fors.

Alle gemeenten moesten met een bod komen en dat van Zwartewaterland is overgenomen in de RES. Dat betekent dat in Zwartewaterland straks een grote hoeveelheid energie moet worden opgewekt, waarvoor vijf windmolen, vijftig hectare zonnevelden en 160.000 zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven moeten zorgen. Waar dat precies gaat gebeuren is nog niet bekend, maar dat het landschap wordt aangetast is wel zeker.

Veel partijen vinden daarom dat de gemeente meer moet communiceren om bewoners bij de plannen te betrekken. “We zijn er niet met een informatieavondje…”, zegt Kira Fijn van Buitengewoon Zwartewaterland met gevoel voor understatement. Ook het CDA vraagt expliciet aandacht voor meer communicatie over de aanstaande plannen.

Die oproep is voor wethouder Harrie Rietman niet aan dovemans oren besteed. “Bij de communicatie moet echt een tandje bij, maar we hebben te maken met de coronatijd. Ik had al lang avonden willen beleggen om met bewoners te spreken, maar dat is onmogelijk. We zoeken naar mogelijkheden”, aldus Rietman, die zich terdege beseft dat niemand om grote windmolens en andere ingrepen staat te springen.

Volgens Rietman is de opdracht voor Zwartewaterland overigens niet volledig in beton gegoten. “De opgave die we moeten bereiken wel, maar de weg daar naartoe niet. Misschien komen er wel nieuwe technieken of blijkt dat wind meer oplevert dan zon. Dan zijn we vrij om daarop in te spelen.”

Hoe lastig het onderwerp is, blijkt ook uit een ander agendapunt van donderdag. De gemeente gaat een pilotproject met zonne-energie uitvoeren. Daarvoor waren eerst vijftien locaties in beeld, maar uiteindelijk blijven er maar twee over: aan de Verkavelingsweg en het Jutjesriet bij Hasselt. En over die locatie (op het water) is het enthousiasme ook niet groot, omdat het kwetsbaar gebied is. Maar dat is bijna het volledige grondgebied van Zwartewaterland.

Of Staatsbosbeheer wil meewerken aan het project bij het Jutjesriet is ook nog niet zeker. Volgens Rietman is ‘het kantoor’ enthousiast over het plan, maar de ecologen van Staatsbosbeheer bepaald niet. En daarmee kon de wethouders wel eens de kern van de discussies van de komende jaren te pakken hebben. Dat er wat moet gebeuren op het gebied van energie en duurzaamheid begrijpt zo langzamerhand iedereen wel, maar niemand zit te wachten op de consequenties daarvan.

Gepubliceerd door Erik Driessen

6 thoughts on “Landschap verandert ingrijpend, maar niemand weet het

 1. Koos schreef:

  160.000 zonnepanelen extra terwijl diverse grote bedrijven de daken al vol hebben. Geen natuur opofferen. Geen windmolens zo groot als Eiffeltorens. Hoe moet het dan wel?. Blijft over de industrie vriendelijk te verzoeken te verdwijnen naar UK of te stoppen.met tapijtproductie en wat anders gaan doen. Ik benijd onze wethouder niet.

 2. Karin Bos schreef:

  Helemaal met je eens Cor. Natuur opofferen om aan het klimaatakkoord te voldoen klinkt me ook vreemd in de oren.

 3. Harrie Rietman schreef:

  Beste Albert,
  Een goed punt. Op dit moment is het antwoord ‘nee, ons netwerk kan dit niet aan’. Maar daarom zit juist in dit proces de netwerkbeheerder ook aan tafel. Om te zorgen dat, als we onze keuzes hebben gemaakt en geschikte plekken hebben gevonden, ook het netwerk wordt verzwaard. Voor Zwartewaterland is daarbij het trafostation bij Zwartsluis heel belangrijk.
  Vriendelijke groeten,
  Harrie Rietman

 4. Albert schreef:

  Dag Harrie,

  Even een andere vraag dan; is ons stroom net hier wel op voorbereid? De gemeente gaat nu maximaal investeren in het genereren van de stroom, maar kan het wel afgevoerd worden? Zie ook bijvoorbeeld een artikel in het AD over Zonnepanelen in Veenendaal welke te veel stroom op leveren: ad.nl/utrecht/zonnepanelen-kosten-veenendalers-40-000-euro-per-jaar-in-plaats-van-dat-ze-energie-opwekken~a6c36b25/

  Met vriendelijke groet,

  Albert

 5. Harrie Rietman schreef:

  Beste Cor,
  Jij weet, als geen ander, dat in dezelfde plannen waar wordt gesproken over zonneparken en windmolens,door de gemeenteraad ook de opgave is geformuleerd om op daken 160.000 (ja, dat lees je goed) zonnepanelen te realiseren. En je weet ook dat dat nog lang niet genoeg is om de opgave, om in 2030 de helft van ons energieverbruik duurzaam op te wekken, te realiseren. En natuurlijk moeten we eerst proberen minder energie te verbruiken. En natuurlijk moeten we eerst de maatregelen nemen die het minst pijn doen (het landschap aantasten). Maar als gemeente hebben we een opgave, die voortkomt uit het klimaatakkoord, en die gaat, hoe jammer ook, veel verder dan alleen panelen op daken.Ik wil over al dit soort zaken overigens graag met jou en met iedere burger in gesprek. Neem gerust contact op, dan kunnen we hier uitgebreid over verder spreken.Een chat in de sociale media is daarvoor minder geschikt. Harrie Rietman, wethouder gemeente Zwartewaterland

 6. Cor Pierik schreef:

  Zolang er geen zonnepanelen liggen op alle fabrieken, woningen en overheidsgebouwen is ieder zonnepark in Zwartewaterland een ongewenste aanslag op de natuur, eeuwenoude cultuurlandschap en landbouw. Niet aan beginnen. Er is een uitbreiding van bedrijventerreinen gepland van 50 ha. Er ligt al 301 ha bedrijventerrein. Hoe vreemd is het dan om nog meer groen op te offeren??

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500