Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Landschap verandert ingrijpend, maar niemand weet het

Geplaatst op: 11 juni 2020

“Ik vraag me af hoeveel mensen weten wat er allemaal gaat gebeuren? Ik denk heel weinig”, verzucht Alfred Beens van de SGP donderdag na afloop van de gemeenteraadsvergadering. Hij heeft het over de zogenoemde Regionale Energie Strategie West Overijssel (RES), waarin de regionale overheden beschrijven hoe ze de energietransitie willen uitvoeren. De opgave voor Zwartewaterland is fors.

Alle gemeenten moesten met een bod komen en dat van Zwartewaterland is overgenomen in de RES. Dat betekent dat in Zwartewaterland straks een grote hoeveelheid energie moet worden opgewekt, waarvoor vijf windmolen, vijftig hectare zonnevelden en 160.000 zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven moeten zorgen. Waar dat precies gaat gebeuren is nog niet bekend, maar dat het landschap wordt aangetast is wel zeker.

Veel partijen vinden daarom dat de gemeente meer moet communiceren om bewoners bij de plannen te betrekken. “We zijn er niet met een informatieavondje…”, zegt Kira Fijn van Buitengewoon Zwartewaterland met gevoel voor understatement. Ook het CDA vraagt expliciet aandacht voor meer communicatie over de aanstaande plannen.

Die oproep is voor wethouder Harrie Rietman niet aan dovemans oren besteed. “Bij de communicatie moet echt een tandje bij, maar we hebben te maken met de coronatijd. Ik had al lang avonden willen beleggen om met bewoners te spreken, maar dat is onmogelijk. We zoeken naar mogelijkheden”, aldus Rietman, die zich terdege beseft dat niemand om grote windmolens en andere ingrepen staat te springen.

Volgens Rietman is de opdracht voor Zwartewaterland overigens niet volledig in beton gegoten. “De opgave die we moeten bereiken wel, maar de weg daar naartoe niet. Misschien komen er wel nieuwe technieken of blijkt dat wind meer oplevert dan zon. Dan zijn we vrij om daarop in te spelen.”

Hoe lastig het onderwerp is, blijkt ook uit een ander agendapunt van donderdag. De gemeente gaat een pilotproject met zonne-energie uitvoeren. Daarvoor waren eerst vijftien locaties in beeld, maar uiteindelijk blijven er maar twee over: aan de Verkavelingsweg en het Jutjesriet bij Hasselt. En over die locatie (op het water) is het enthousiasme ook niet groot, omdat het kwetsbaar gebied is. Maar dat is bijna het volledige grondgebied van Zwartewaterland.

Of Staatsbosbeheer wil meewerken aan het project bij het Jutjesriet is ook nog niet zeker. Volgens Rietman is ‘het kantoor’ enthousiast over het plan, maar de ecologen van Staatsbosbeheer bepaald niet. En daarmee kon de wethouders wel eens de kern van de discussies van de komende jaren te pakken hebben. Dat er wat moet gebeuren op het gebied van energie en duurzaamheid begrijpt zo langzamerhand iedereen wel, maar niemand zit te wachten op de consequenties daarvan.

Gepubliceerd door Erik Driessen

6 thoughts on “Landschap verandert ingrijpend, maar niemand weet het

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500