Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oppositie krijgt handen niet op elkaar voor verhoging OZB

Geplaatst op: 18 juni 2020

Oppositiepartijen BGZ, CDA en GemeenteBelangen schieten de door het college aangekondigde verhoging van de OZB het liefste af. “Wij verbazen ons over dit voorstel. Deze verhoging kunnen we vermijden als we nog eens goed naar de kosten kijken”, vindt Kira Fijn van BGZ bijvoorbeeld. Ook het CDA wil dat wethouder Slingerland nog eens met de ‘stofkam’ door de begroting gaat.

Volgens Slingerland is een verhoging van 5 procent noodzakelijk, bovenop de gebruikelijke jaarlijkse inflatiestijging. Hij berekent voor dat een woningbezitter met een huis van drie ton straks 18 euro meer kwijt is. Voor de argumentatie blijft hij in de huizensfeer. “Het huis staat er prima bij, maar is het ook bestand tegen de storm die we straks moeten doorstaan?”

Want er komt financieel zwaar weer aan. Vooral de inkomsten die het Rijk naar de gemeenten doorspeelt, baren Slingerland zorgen. “We krijgen steeds minder, maar moeten steeds meer doen”, aldus Slingerland die verwacht dat de overheid zeker een miljoen euro minder naar Zwartewaterland gaat overmaken. En dat geld moet de gemeente dus zelf ergens vandaan zien te halen.

Naast de belastingverhoging bezuinigt het college op leefbaarheidsplannen. Maar dat betekent niet dat er minder mogelijk wordt, stelt de wethouder. Hij verwacht dat dankzij subsidies en bijdrages van andere overheden de ambities overeind kunnen blijven.

De gemeenteraad moet zich volgende week nog definitief uitspreken over de verhoging van de OZB.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500